Foto: Pixabay
Savā augļu dārzā iespējams audzēt tādas koku un krūmu šķirnes, kuras lielveikalos atrast ir teju neiespējami. Bet ko darīt, kad augļu raža pēkšņi ir daudz mazāka nekā citus gadus un augļi neizskatās kā vajadzētu? Lūk, "Tavs Dārzs" lasītājiem pastāstīsim par dažādiem iespējamiem variantiem, kāpēc augļi var būt bojāti, bet raža – mazāka.

Pirmkārt, ir dažādi iemesli, kāpēc augļiem novākšanas laikā rodas defekti, piemēram, neregulāra laistīšana. Ja pēc sausuma perioda koku pamatīgi aplaista vai sākas lietusgāzes, augļi var pēkšņi piebriest un saplaisāt. Augļu veidošanās laikā koki un krūmi jālaista regulāri. Atcerieties, ka saknes vajag pārsegt ar organisko mulču, kas palīdz saglabāt augsnes mitrumu.

Nozīme ir arī izretināšanai – vasaras vidū koks pats atbrīvojas no daļas augļu. Ja ar dabīgo izretināšanu nepietiek, pārējo jānorauj pašiem. Šādi nepieciešams apstrādāt jaunos kokus, citādi nākamajos gados raža var būt daudz mazāka. Tas, cik daudz augļu jānorauj, atkarīgs no koka vecuma un stāvokļa. Kopumā jāatstāj viens ābols pie 10 līdz 15, bet viena plūme pie 5 līdz 8 centimetru gara zara, kā arī viens vai divi bumbieri ķekarā.

Ja uz augļa mizas parādās pelēcīga krevele, var gadīties, ka šeit būs jātiek galā ar sēņu slimību – ābolu kraupi. Šādos gadījumos augļi deformējas un saplaisā, tāpēc ziemas laikā jāapgriež bojātie dzinumi. Tas var pārziemot uz nobirušām lapām, tāpēc nokritušās lapas noteikti savāciet. Ja koks nav liels – apsmidziniet ar piemērotu fungicīdu.

Foto: Shutterstock

Uzreiz nav pamata satraukumam, ja vienas reizes raža ir ļoti slikta, jo, visticamāk, šis rezultāts ir saistāms ar sliktiem laika apstākļiem vai putniem. Pastāv variants, ka augļu kokam ir nepietiekams apputeksnētāju daudzums. Vairumā gadījumu nepieciešams otrs koks, kas zied tajā pašā laikā un veido daudz putekšņu. Dažas augļu koku šķirnes ir pašauglīgas, piemēram, plūmes, taču ir augļu koku šķirnes, kurām nepieciešami divi apputeksnētāji. Pirms iegādājies, noskaidro!

Vēl vainīgas var būt pavasara salnas, kuras esam atstājuši tālā pagātnē, taču tās, iespējams, var būt bojājušas pumpurus un jaunos augļus. Ideja nākamajiem gadiem – ja dārzā bieži ir salnas, tad vajadzētu izvēlēties vēlāk ziedošas augļu koku šķirnes.

Visbeidzot sliktas ražas sakne var būt ziedpumpuru zagļi jeb putni, kuri tos izknābj. Vienīgais variants ir pārvilkt kokam vai krūmam pāri tīklu jau pavasarī, jo putnu biedēkļi palīdz tikai īslaicīgi. Šo darbiņu vari ierakstīt savā nākamā gada plānotājā.

Rakstā izmantota informācija no Pipas Grīnvudas grāmatas "Pirmais palīgs dārzam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!