Foto: Shutterstock
Audzējot un lolojot savu garšaugu dārziņu iekštelpās vai ārā, reizēm gadās, ka gala rezultāts it nemaz nesakrīt ar to, ko biji cerējis un vēlējies. Galvenais ir nemest plinti krūmos pēc pirmajām neveiksmēm, jo izrādās, ka daudzi garšaugu audzētāji pieļauj vienas un tās pašas kļūdas, no kurām iespējams veiksmīgi izvairīties. Jāzina tikai kas un kā!

"Iloveherbalism" raksta, ka pirmajos gados nevajadzētu pārvērtēt savas spējas. Labāk doties uz tirgu vai citu pārdošanas vietu un iegādāties nevis sēklas, bet stādus. Daudz kas var aiziet galīgi šķērsām, tai skaitā nepareiza retināšana. Kad būsi kārtīgi apguvis "vienkāršo" audzēšanu, varēsi ķerties klāt audzēšanai no sēklām.

Saprotams, ka vēlies, lai dārziņā augtu vairāki garšaugi un valdītu dažādība, taču ieteicams sākt ar vienu veidu, piemēram, baziliku. Baziliku audzēt ir vieglāk nekā citus garšaugus – tas aug salīdzinoši ātri un to lapas skaidri parāda ūdens nepieciešamību (tās savīst), kad augs nesaņem pietiekami daudzi ūdens, taču spēj ļoti ātri atgūties un turpināt augt.

Atceries, ka garšaugi nav standarta telpaugi, tāpēc to laistīšana ir citādāka. Paturi prātā laistīt tos daudz mērenāk.
Foto: Shutterstock

Parasti šķiet, ka pareiza rīcība paredz vispirms noraut brangākās lapiņas, taču mazākās atstāt ilgākai augšanai. Nepareizi! Lielākās lapiņas, kuras atrodas auga apakšējā daļā, palīdz tam augt un attīstīties, tāpēc atceries pievienot ēdieniem augšējās lapas.

Tāpat esi uzmanīgs ar ziediņiem – ja vien neesi nolēmis speciāli ļaut pumpuriem uzziedēt, griez tos nost katru reizi, kad ieraugi. Ja turpināsi to darīt regulāri, ēdamās lapiņas augs vairāk un brangāk.

Nežēlo savam garšaugu dārziņam auglīgu augsni. Augsnes uzlabošanas nolūkos daudzi dārznieki izmanto kompostu, un arī garšaugu dārziņš nav izņēmums, taču atceries, ka ir jāpiedomā, ko liec iekšā kompostā, lai tam nebūtu nepatīkama smaka. Plašāk par komposta veidošanu lasi šeit.

Foto: Shutterstock

Kad būsi apguvis un "piešāvis roku" viena garšauga veiksmīgā audzēšanā, vari sākt izpausties ar piparmētrām, oregano, timiānu un vēl citu stādīšanā. Pirms pērc sēklas vai stādus, konsultējies ar pārdevēju vai uzmanīgi izlasi norādes uz paciņas. Tas nepieciešams, lai atšķirtu dažādās garšaugu šķirnes, kuru audzēšanā jāzina specifiski "knifiņi".

Paturi prātā, ka rūpīga attieksme pret garšaugu dārziņu var rezultēties ar augu plešanos gan garumā, gan platumā. Ja esi nolēmis dārziņu audzēt ārā, apsver to stādīšanu podos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!