Foto: Shutterstock
Katrs, kurš reizi dzīvē uz palodzes diedzējis, piemēram, tomātu sēklas, zina to prieku, kad tiek novākti pirmie darba augļi. Diedzēšanas laiks parasti aizsākas pavasarī, bet stādīšana turpinās arī vasaras laikā, taču ir augi un sēklas, kuras uz palodzes var diedzēt visu cauru gadu. Ja gribi nedaudz pašiverēties un redzēt savu palodzi pamazām sazaļojam, iepazīsties, kā soli pa solim diedzēt sēklas jau izlietotās plastmasas pudelēs.

Iesākumā atceries, ka vecās plastmasa pudeles ārā mest nevajag, jo tās šajā procesā var lieliski noderēt. Mogriez ar papīra nazi pudeles augšējo daļu, bet nevienu no pusēm ārā nemet, jo tās abas vēl būs nepieciešamas.

Korķī izdur nelielu caurumu – tik lielu, lai tam cauri pēc tam varētu izvilkt dzijas striķi. Lai diedzēšana būtu veiksmīga, auklai nepieciešams būt vismaz 30 centimetru garai.

Turpinājumā nelielā bļodiņā ieliek dzijas pavedienu un aplej ar ūdeni – gluži kā mājas augu. Aukla tik ilgi jātur ūdenī, kamēr tā pilnībā piesūkusies ar ūdeni. Pēc tam auklu izvelk cauri izdurtajam korķa caurumam un izspiež pilošo ūdeni. Bļodiņā, kurā pirms mirkļa aplēji pavedienu, būs palicis nedaudz ūdens – to nelej ārā, bet pievieno zemi un samaisi bļodas saturu.

Laiks visu likt kopā! Uzskrūvē pudelei korķi ar dziju un ievieto otrā nogrieztajā daļā ar korķi uz leju. Turpinājumā saber pudelē līdz pusei zemi un ieliec sēklas, bet apakšējā daļā ielej ūdeni. Šādā veidā tiks uzsūkts tik liels ūdens daudzums, cik procesā nepieciešams.

Lai neapjuktu savā palodzes dārziņā, pie pudelēm ieteicams pierakstīt, kuras sēklas tur dīgst.

Video pamācība:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!