Foto: stock.xchng
Ja ierīko lielāku bumbieru stādījumu, būtu jāzina, kādas šķirnes stādīt blakus, lai tās cita citu apputeksnētu. Vai ir iespējams noskaidrot labākās šķirņu kombinācijas?

Latvijā līdz šim nav veikti pētījumi par katrai šķirnei piemērotāko apputeksnētāju. Lai iegūtu labu augļu ražu, dārzā jāstāda trīs četras vienlaikus ziedošas šķirnes, ziedu apputeksnēšanai, tāpat kā ābelēm, nepieciešamas bites vai kamenes.

Vienlaikus ziedošas bumbieru šķirnes komercdārzā parasti izvieto blakusrindās vai arī apputeksnēšanai domāto šķirni noteiktā attālumā stāda pamatšķirnes rindā.

Bumbieres vienmēr zied 1 - 2 nedēļas agrāk nekā ābeles. Parasti tad vēl ir vēss laiks, bites bumbieru ziedus apmeklē retāk, tāpēc tie sliktāk apaugļojas. Turklāt bumbieru ziedu nektārs satur diezgan maz cukura, ziedi izdala amīnu aromātu, kas kukaiņiem nešķiet pievilcīgs. Uz hektāru vajadzētu izvietot 3 - 5 bišu saimes un pamazām pieradināt pie ganībām bumbierdārzā. Lai apmānītu bites, tām izēdina cukursīrupu, kurā ievietoti bumbieru ziedi.

Kur iegādāties potcelmus Pyrodwarf?

Dobeles Dārzkopības un selekcijas izmēģinājumu stacija noslēgusi līgumu ar kokaudzētavu "Lodder - Unterlagen" Vācijā par bumbieru šķirņu pārbaudi uz ļoti maza auguma klonaudžu potcelma Pyrodwarf bez tiesībām to pavairot. Šis potcelms Latvijā nav pietiekami pārbaudīts, tāpēc to nevar ieteikt plašai audzēšanai, bet tikai izmēģinājumu stādījumu iekārtošanai dažās zemnieku saimniecībās. Ja vēlaties iegādāties šos potcelmus bumbieru dārza ierīkošanai, jāsazinās ar minēto kokaudzētavu (skat. firmas mājas lapu internetā).

Kā pareizāk iznīdēt nezāles augļu dārzā koku apdobēs - ar frēzi vai ar raundapu?

Daudzgadīgo sakņu dzinumu nezāles, kam ir dziļi ejoša sazarota sakņu sistēma (piemēram, tīruma usni, tīruma mīkstpieni), kā arī daudzgadīgās sakneņu nezāles (piemēram, ložņu vārpatu, māllēpi, tīruma kosu) apdobēs nav iespējams efektīvi apkarot nedz ar traktorvilkmes, nedz ar rokām vadāmu dārza frēzi.

Vēlams izmantot kombinēto apstrādes paņēmienu, proti: sezonas sākumā (maijā) apdobes apstrādāt ar frēzi (sevišķi ieteicams to darīt mālainā augsnē, lai samazinātu tās blīvumu, uzlabotu ūdens un gaisa caurlaidību), bet pēc nezāļu vairākkārtējas ataugšanas vasarā (jūnijā, jūlijā) apsmidzināt ar raundapu.

Ja apdobēs pārsvarā sazēlušas īsmūža nezāles (balandas, zvēres, pērkones, ganu plikstiņi), labāk lietot herbicīdu basta.

Kā veidot slaido vārpstu?

Kā slaido vārpstu bumbieru vainagu veido vienīgi tad, ja koks acots uz ļoti maza auguma potcelma. Iestādot viengadīgu acotni, tas jāsaīsina līdz 0,9 - 1 m augstumam, lai zarotos. Izvēlas pamatzarus, proti, 3 - 5 garākos apakšējā posma zarus, ko atliec 60° - 70° leņķī no vertikāles. Vēlāk ražas iespaidā šie zari ieņems horizontālu stāvokli (nolieksies līdz 90° leņķim). Pirmos trīs gadus pēc stādīšanas, tas ir, līdz ražošanas sākumam, vadzaru ik pavasari saīsina par 30 - 50 %, lai veicinātu sīkāku, īsāku, nenoēnotu zaru veidošanos galotnes virzienā. Arī tiem nepieciešama atzarošanās leņķu paplatināšana (bumbierēm zari ir stāvi, ar pārāk šauru atzarošanās leņķi). Vainags jāveido konisks - eglītes formā.

Koka augstumam nevajadzētu pārsniegt divarpus metrus. Ja koks izaudzis augstāks, vadzars atkal jāsaīsina līdz 2,5 m un par jauno vadzaru jāizvēlas kāds no sānzariem, kas atbilst šim augstumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!