Foto: Shutterstock
Veģetārieši, iespējams, nemaz vairs nespēj iedomāties savas maltītes bez lapu kāposta, jo tas uzturvērtības ziņā ir pielīdzināms liellopa gaļai, pārspējot visus citus zaļos salātus, tai skaitā spinātus. Ja vēlies šo kulta ēdienu audzēt savā saimniecībā vai arī uzzināt ko vairāk par lapu kāpostu, pēdējais laiks ar to iepazīties.

Lai arī lapu kāpostu esam iepazinuši salīdzinoši nesen, patiesībā tas ir ļoti sens produkts, kas acīmredzot, ilgu laiku palicis nepelnīti aizmirsts. Lapu kāposts Ziemeļamerikā veselīgu dzīvesveidu cienošu gardēžu vidū pirms pāris gadiem ieguva kulta statusu, kā jaunais "superfood" produkts, tāpēc kale kāposts straujiem soļiem guvis slavu visā pasaulē. Lapu kāpostu var atpazīt pēc tā, ka kāposts veido tikai lapas ar krokotām un sačokurojušām malām. Šādi lapu kāposti ir visbiežāk sastopamie, tomēr ir atsevišķas šķirnes, kurām lapas ir gludas, arī pēc krāsas tie var būt gan tumši zaļi, gan violeti.

Lapu kāpostu audzēšana

Patiesībā lapu kāpostu audzēšana nemaz daudz neatšķiras no jebkuru citu kāpostu audzēšanas, tikai šie brīnumaugi ļoti labi pārziemo laukā, pat sniegā ieputināti, tāpēc mūsu klimatiskie apstākļi itin nemaz netraucēs tos izaudzēt. Audzēti siltumnīcā vai dobē, tie būs pieejami līdz pat vēlam rudenim un ziemas sākumam.

Bioloģiskā un Vides Veselības saimniecība ''Eko Vizbuļi'' dalās lapu kāpostu audzēšanas padomos, informējot, ka ir vērts tos audzēt kaut vai tāpēc vien, ka kāposti aug līdz pat salnām, un sniegā ieputināti, tie nemainīs savu izskatu un joprojām saglabās uzturvērtību.

Kad iegādātas lapu kāposta sēklas, pavasara mēnešos tās jāiesēj zemē, kasetēs vai podiņā, atkarībā no tā, kur to gribēs audzēt – telpās, siltumnīcā vai uz klaja lauka. Izaugušos dēstus aprīļa beigās vai maija sākumā iestāda vēlamajā vietā ar atstarpi – 50 centimetri. Jāņem vērā, ka lapu kāposti strauji vairosies un tie aizņems daudz vietas.

Augsnei stādāmajā vietā jābūt trūdvielām bagātai, tāpēc iepriekš var sagatavot vietu ar mēslojumu, savukārt ņemot ārā stādus no podiem vai kasetēm, jāuzmanās, lai netraumētu sakņu sistēmu un nesavainoto stādiņu.

Ja lapu kāposts tiek audzēts ārā, tad jāuzmana stādi no zaķiem. Tādos gadījumos iesaka apsegt stādus ar skujām, to var darīt arī ziemas mēnešos. Starp citu, pārziemojušie stādi pavasarī izaugs ar jauniem dzinumiem, tad tos var pārstādīt puķu podā un uzglabāt telpās. Ne viens vien mēģinājis lapu kāpostu audzēt arī iekštelpās, tikai šādos gadījumos tam nepieciešama pēc iespējas vēsāka vieta, piemēram, uz palodzes.

Stādīšanā var ņemt vērā arī šādu padomu – ja lapu kāposts tiek stādīts vēsā laikā, tad jāizvēlas pēc iespējas siltāka un saulaināka vieta, bet, ja siltā sezonā, izvēlies ēnaināku vietu. Lapu kāposti labi augs līdzās bietēm, selerijai, sīpoliem un kartupeļiem, bet noteikti ne pupiņām, zemenēm un tomātiem, raksta portāls Gentleworld.org.

Lapu kāpostu audzēšanā svarīgi ievērot regulāru laistīšanu. Ideālā kombinācija ir vēss klimats un mitra augsne. Ja kāpostus ēd tārpi vai piemeklē citas vainas, tad vēlams izmantot mulču, piemēram, no salmiem vai zāles.

Jāzina, ka lapu kāpostu raža jānovāc vēl nepāraugusi, kamēr lapas vēl ir jaunas un maigas, citādi pārāk stiegrainā un koksnainā tekstūra sabojās priekšstatu par veselīgo kāpostu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!