Foto: LETA
Saistībā ar stādu tirdzniecības sezonas sākšanos Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) norāda, ka par gadatirgos un tirgos nopērkamiem veseliem stādiem liecina tiem klāt pievienotās augu pases, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja dienesta pārstāvji.

"Ir grupa stādu, kurus var bojāt bīstami kaitēkļi vai slimības jeb augu karantīnas organismi. Ja kādā no stādu audzētavām ir ieviesies šāds organisms, jādara viss, lai tas neizplatītos pa visu Latviju. Tādēļ augus audzēšanas laikā jāpārbauda VAAD inspektoram. Par to, ka VAAD veicis visas nepieciešamās pārbaudes, liecina augu pase, kas pievienota augiem, tos tirgojot. Augu pase var būt dažādu veidu - uzlīme, piekarināma etiķete vai drukāts pavaddokuments. Augu pasi var atpazīt pēc ieraksta "EK augu pase". Tirgos un gadatirgos visbiežāk lietotais augu pases veids ir pie koka piekarināma etiķete," norādīja VAAD Augu karantīnas departamenta inspektore Ilva Freipiča.

Ja stādiņi paredzēti tirgošanai tirgū, gadatirgū vai izstādē, daļu stādu, piemēram, visas puķes, var tirgot bez jebkādiem dokumentiem. Šādus stādus audzēšanas laikā pārbauda tikai pats audzētājs, un tieši no viņa ir atkarīgs, vai stādi būs labas kvalitātes, bez kaitēkļiem un slimībām, sacīja Freipiča, akcentējot, ka tomēr lielai stādu grupai augu pasei jābūt klāt vienmēr.

"Tie ir populārākie augļu koki - ābeles, bumbieres, plūmes un ķirši, persiki un aprikozes, bieži izplatīti apstādījumu augi - klintenes un vilkābeles, kā arī krūmcidonijas, pīlādži, korintes, mandeles, cidonijas, pirakantas, mespili, stranvēzijas. Populārākajiem ogulājiem - avenēm, zemenēm, jāņogām, upenēm, ērkšķogām, dzērvenēm, mellenēm, smiltsērkšķiem - augu pase vai cits VAAD izsniegts dokuments - etiķete var būt un var nebūt. Obligāta tā ir vairumtirdzniecībā, kad stādus pārdod tālākai komercdarbībai," sacīja Freipiča.

Pircējam, kas iegādājas stādus komercdarbībai, jāatceras pašam painteresēties par augu pases vai etiķetes nepieciešamību, jo, ja stādījums ierīkots no VAAD nepārbaudītiem stādiem bez atbilstošiem dokumentiem, par šādiem stādījumiem netiek maksāts valsts un Eiropas Savienības (ES) atbalsts.

Ja augi, kuriem vajadzīgas augu pases, audzēti citā ES valstī, tiem pievienotā augu pase būs šīs valsts valodā, un tai nav jābūt tulkotai latviski. Augus būs pārbaudījis tās Valsts augu aizsardzības dienests, kurā tie audzēti, akcentēja VAAD pārstāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!