Foto: Shutterstock

Ikvienas pārmaiņas mūsu mājās nes līdzi lietu pārskatīšanas procesu - ir jāizlemj, ko atstāt, no kā atbrīvoties un kuri ir tie priekšmeti, kuri nekādā gadījumā nedrīkst nonākt atkritumu tvertnē. Vai nu tu pārcelies, vai vienkārši veic lielo mājas tīrīšanu, tev noderēs portāla "Good Housekeeping" apkopotais lietu saraksts, kuras pārmaiņu laikā jāsargā īpaši rūpīgi un no kurām atbrīvoties nebūtu ieteicams arī tad, ja vēlies samazināt savā īpašumā esošo mantu skaitu pēc iespējas drastiskāk.

Ģimenes piemiņas lietas

Foto: Shutterstock

Mantojumā saņemtas mantas ir ļoti jutīga tēma - it īpaši, ja tām līdzi nāk sentimentālas atmiņas vai ja tās ir paaudzēs mantotas dzimtas relikvijas. Ja vēlies savu dzīvesvietu iekārtot modernā stilā, bet pie sienas "gozējas" vecmāmiņas bufete - tavā priekšā ir grūts lēmums, kurš jāpieņem, līdzsvarojot sentimentālo priekšmeta vērtību ar tā praktisko pielietojumu. Jebkurā gadījumā noteikti saglabā juvelierizstrādājumus un fotogrāfijas.

Datortehnika un citi datu nesēji

Foto: PantherMedia/Scanpix

Neizmet nevienu elektronisko ierīci, kurā atrodas tava personīgā informācija - pirms atbrīvojies no vecā datora vai telefona, pārbaudi, vai visi dati ir izdzēsti vai pārrakstīti jaunā datu nesējā.

Fotogrāfijas

Foto: Shutterstock

Savas bērnības dienu fotogrāfijas un pat diapozitīvi aizņem daudz vietas. Tādēļ pārskati albumus un kastītes, lai izdarītu izvēli - kurus ir vērts digitalizēt, lai tie būtu vieglāk pieejami un uzglabājami. Ko pēc tam darīt ar oriģināliem? Tā ir tava izvēle.

Svarīgi dokumenti

Foto: PantherMedia/Scanpix

Uzmanies ar "vecu" dokumentu izmešanu, ja uz tiem ir tavi aizsargājamie dati. Protams, papīru kalni nav sakārtotas vides sabiedrotais, bet, atbrīvojoties no pastāvējušiem dokumentu oriģināliem un to kopijām, jābūt uzmanīgam, lai kopā ar nederīgām lietām papīru gūzmā neizmestu arī nozīmīgus dokumentus, čekus, izdrukas.

Analogais telefons

Foto: Shutterstock

Laiks iet uz priekšu un mobilie telefoni ir pilnībā pārņēmuši mūsu dzīves. Tomēr nevajadzētu steigties ar atteikšanos no "mājas telefona" līnijas, tādējādi zaudējot iespēju sazināties ar ārpasauli ārkārtas gadījumos, kad izlādējusies mobilās ierīces baterija vai rodas neplānoti sakaru traucējumi.

Kolekcijas

Padomā, cik laika un pūļu tev ir prasījusi konkrētās kolekcijas vākšana. Iespējams, laikam ejot, savāktie priekšmeti vairs nav tik aktuāli un pozitīvas emocijas raisoši, tomēr tiem joprojām noteikti ir īpaša vieta tavā sirdī, tādēļ kārtīgi apdomā, pirms atbrīvojies no savas pastmarku, leļļu vai ceļojumos savākto krūzīšu kolekcijas.

Juvelierizstrādājumi un to kastītes

Foto: PantherMedia/Scanpix

Eksperti iesaka neizmest zelta un sudrablietu oriģinālās kastītes. Pirmkārt, tās ir radītas un piemērotas konkrētā izstrādājuma ilgtermiņa glabāšanai. Otrkārt, ja pēc laika vēlēsies kaut ko no sava īpašuma pārdot, gredzenam vai kaklarotai oriģinālajā iepakojumā būs lielāka tirgus vērtība.

Virtuves rīki un vannas istabas piederumi

Foto: Shutterstock

Ikvienam kulinārijas entuziastam, kas maltītes gatavo mājās, ir skaidrs virtuves lietu "iztikas minimums" - katli, pannas, labas kvalitātes nazis, trauku dvieļi, mikseris utt. Ja laika gaitā esi iepircis kādu no lietām dubultā vai arī tā ir izrādījusies lieka, vari to atdot kādam, kam tā vairāk noderēs. Bet apdomā, kuri ir tie piederumi, bez kuriem darbu virtuvē nevari iedomāties. Tas pats attiecas uz gultas veļu: katrai gultai nepieciešami vismaz divi gultas veļas komplekti un katram iemītniekam - vismaz četri dvieļi.

Sentimentu raisoši nieciņi un dekoratīvie priekšmeti

Foto: Shutterstock

Ir lietas, kuras nenopirkt ne par kādu naudu: bērna matu šķipsna no pirmā friziera apmeklējuma, medaļa pēc tava pirmā maratona noskriešanas, mīļākais bērnības lācītis - tam visam vajadzētu atrast vietu tavās mājās, jo šīs lietas ir neaizvietojamas.

Komplekts ārkārtas situācijām

Foto: Shutterstock

Šajā gadījumā jāpiedomā ne tikai pie medicīniska raksta precēm - nekad neizmet pārnēsājamo radio, baterijas, lukturīti, pirmās palīdzības aptieciņa. Ja lasi šo uzskaitījumu un saproti, ka kādas no lietām tavās mājās nav, ir īstais laiks tās iegādāties.

Iepakojumi no dizaineru somām un apaviem

Foto: Shutterstock

Ja pēc kāda laika izlemsi kādu no dārgajiem priekšmetiem pārdot, somu un apavu iepakojums ļauj pierādīt to, ka tie ir dizaineru oriģināli nevis pakaļdarinājumi. Tādējādi varēsi prasīt augstāku cenu.

Medikamenti un skaistumkopšanas piederumi

Foto: Shutterstock

Tīrīšanas vai pārvākšanās laikā noteikti pārbaudi savas aptieciņas medikamentu derīguma termiņus. Atbrīvojies no nederīgajiem, bet noteikti atstāj visu, kas, iespējams, noderēs tuvākā vai tālākā nākotnē. Īpašā vietā glabā ikdienā lietojamās zāles - pārvākšanās laikā neiepako tās vienā no kastēm, bet turi savā rokassomiņā vai citā drošā vietā. Mirkļa iespaidā nevajadzētu izmest vēl derīgus krēmus, matu kopšanas līdzekļus un vannošanās lietas - jaunus nopirkt nebūs nemaz tik lēti!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!