Foto: Shutterstock

Pat tad, ja lielākā daļa pavasara tīrīšanas darbi jau aiz muguras, iepazīsties ar šo msn.com veidoto sarakstu un noskaidro, vai tik tiešām viss ir paveikts un nekas nav aizmirsts. Un attaisnojumus šo darbu nedarīšanai labāk nemeklēt, jo tagad, kad silto saulīti vēl tikai gaidām, ir labākais laiks šiem mājas darbiem. Vēlāk to patiesi negribēsim darīt, tieši tam ir paredzētas pavasara ģenerāltīrīšanas.

Radiatori

Radiatori, sildītāji un citi sildelementi uzkrāj vairāk putekļus, nekā mēs varētu iedomāties, tāpēc to notīrīšana īsi pirms apkures sezonas noslēguma ir gluži vai obligāta. To var darīt ar putekļu tīrīšanas slotiņu un mitru drānu, taču noderēs arī kāds tīrīšanas līdzeklis, kas palīdzēs notīrīt dziļāk ieēdušos putekļus. Arī aiz radiatoriem uzkrājas vērienīgi putekļu krājumi, tāpēc tur tos visērtāk būs satīrīt ar putekļu sūcēju.

Ventilācijas restes

Tur, kur notiek gaisa plūsma arī visvairāk uzkrājas putekļi, un ventilācijas restes ir viena no tām vietām. Ja restes būs regulāri tīras, arī putekļi gaisā nebūs tik daudz, tāpēc par to tīrīšanu ir vērts atcerēties biežāk. Tās var nosūkt ar putekļu sūcēju, taču daudz tīrākās tās būs pēc mazgāšanas trauku mazgājamā mašīnā.

Atvilktņu virsmu tīrīšana

Ar kārtības ieviešanu atvilktnēs diemžēl nepietiek, jo tajās ar laiku sakrājas dažādi gruži un netīrumi, atkarībā no tā, kas tajās tiek uzglabāts. Izkrāmē visus produktus vai priekšmetus un ar mitru lupatu izslauki visus liekos netīrumus. Tas attiecas ne tikai uz rakstāmpiederumu un dokumentu atvilktnēm, bet arī produktu atvilktnēm, ledusskapja lielajām kastēm un citām virsmām, kur kādu laiku nav ticis mitras lupatiņas pieskāriens.

Servīzes

Kad pēdējo reizi nomazgāji glāzes un īpašās svētku servīzes traukus? Visticamāk tad, kad tie tika izmantoti, un ja tas nav noticis pēdējā gada laikā, bail pat iedomāties, ar kādu putekļu kārtu šie trauki apauguši. Tad nu šis ir īstais laiks, kad kārtīgi notīrīt ziemas putekļus arī no ne tik nesen izmantotiem traukiem. Šādu trauku mazgāšanai noderēs dzeramā soda, ko pievieno siltam ziepjūdenim, kurā traukiem ļaut pārdesmit minūtes pamērcēties. Tikai tad ķeries klāt pie mazgāšanas un spodrināšanas. Starp citu, šis mājas darbs, iespējams, rosinās izmantot servīzi biežāk, piemēram, uz Lieldienām. Ja no Jaunā gada svinībām nav izmantotas šampanieša glāzes, rūpīgi izmazgā arī tās, lai nākamos svētkos nav jākaunas par izņemtajām netīrajām glāzēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!