Foto: LETA
"Kur var nopirkt kādreiz tik populāros finiera atgriezumus? Gribu remontēt savu vasarnīcu, tur noderētu arī nestandarta izmēru plāksnes," raksta Pēteris Jelgavā.

Būvējot un remontējot, meistari allaž meklē un atrod labos robiņus, kur kvalitatīvu būvmateriālu var dabūt lētāk. Bieži vien tie ir atgriezumi, kuru cena, protams, ir zemāka nekā veselai loksnei. Atgriezumus var izmantot sienu apšūšanai, grīdas izlīdzināšanai zem seguma, plauktu, pat mēbeļu gatavošanai un citām lietām. Materiāla cena atkarīga no biezuma un klases.

Piemēram, slīpētā WG klases saplāksnī var būt melnas izkritušu zaru vietas līdz 40 mm diametram. Tumšie plankumi nedaudz bojā vien saplākšņa ārējo izskatu, nevis izturību, jo saplāksni ražo, salīmējot krusteniski kopā vairākas plānas (apmēram 1 mm) finiera kārtas. Vislabākais ir B klases slīpēts saplāksnis bez defektiem, BB klases saplāksnis ir ar zaru labojumiem, arī slīpētam S klases saplāksnim ir zaru labojumi - viens uz kvadrātmetru. Visdārgāk maksā ūdens izturīgs finiera saplāksnis, kas pārklāts ar mitruma izturīgu plēvi. Savukārt pats lētākais ir C klases neslīpēts saplāksnis, kurā ir melnas zaru vietas.

Tirdzniecībā piedāvāto materiālu izmērus un cenas var noskaidrot uzņēmumu mājas lapās internetā (piemēram, www.rusvi.lv) vai uz vietas noliktavās. Ieskatam - atsevišķu finiera atgriezumu un lokšņu cenas specializētajā veikalā "Rusvi" (skat. tabulu), kas atrodas Rīgā.

Noliktavā materiālu iespējams sazāģēt. Pakalpojuma izmaksas: par 3 - 14 mm bieza saplākšņa sagriešanu - 40 santīmi metrā, par 15 - 23 mm biezu - 50 santīmi, par 24 - 35 mm biezu - 60 santīmi metrā. Placī var iegādāties un sazāģēt arī OSB (Orient Strand Board), preskartonu un laminātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!