Foto: Shutterstock
Lai mājas apstākļos pasargātu bērnu no nevēlamām situācijām, kas var rasties, nepareizi lietojot elektroierīces vai neesot pietiekami piesardzīgiem ar tām ikdienā, vērts atgādināt būtiskākās lietas, kas jāievēro vecākiem, lai bērni būtu drošībā.

"Mūsdienās mājas ierīcēm ir dažādas gudras un vērtīgas funkcijas, kas padara tās daudz drošākas lietošanā mājoklī, kur aug arī bērni. Piemēram, trauku mazgājamām mašīnām ir bērnu aizsardzības funkcija, kas neļauj to bērnam nejauši iedarbināt pašam, bet indukcijas plīts darbojoties uzkarst tikai tur, kur ir pats trauks, bet pārējā virsma paliek auksta, pasargājot no nevēlamām situācijām virtuvē. Taču tik un tā vecākiem jāatrod laiks, lai ik pa brīdim ar saviem bērniem pārrunātu iespējamos riskus, kas saistīti ar elektrību un elektroierīču lietošanu. To vērts darīt gan vasaras laikā, kad bērni dodas pie vecvecākiem, gan tuvojoties rudenim, kad atsāksies skolas laiks un bērni atgriezīsies pilsētas dzīvokļos, kur, iespējams, būs vieniem pašiem būs jāgaida vecāki no darba," skaidro Electrolux produktu eksperts Edgars Grieznis, sniedzot vairākus ieteikumus bērnu drošībai mājās, ko vērts atcerēties arī pašiem vecākiem.

1. Pārrunājiet ar bērnu to, kas ir elektrība, kā tā rodas un kāpēc ar to jābūt uzmanīgiem. Kopīgi apskatiet katru mājās esošo elektroierīci, izskaidrojot tās lietošanas mērķi un pieminiet arī riskus. Piemēram, izstāstiet to, lai arī ārēji nav karsta, cepeškrāsns tās iekšpusē ir karsta, līdz ar to jābūt ļoti uzmanīgam, kad tā darbojas.

2. Vienmēr piedomājiet pie savas rīcības, no kuras bērni daudz mācās, un nedariet lietas, ko nevēlaties, lai bērns censtos atkārtot. Piemēram, necentieties no tostera ar virtuves nazi vai dakšiņu izņemt grauzdiņu, ja bērns to redz.

3. Pārliecinieties, vai elektroierīču vadi netraucē brīvi pārvietoties pa dzīvojamo telpu, apdraudot gan bērnu, gan radot risku sabojāt kontaktligzdu. Sekojiet līdzi tam, lai mājās nav nevienas bojātas kontaktligzdas. Ja tāda ir, tad tā uzreiz jāsalabo.

4. Atvienojiet no kontaktligzdām visas tās ierīces, kas netiek izmantotas regulāri, piemēram, matu fēnu, gludekli vai blenderi.

5. Izvairieties pievienot vienai kontaktligzdai daudzas elektroierīces un, ja iespējams, izvēlieties kontaktligzdas ar drošības vāciņu.

6. Neizmantojiet tās elektroierīces, kurām jau ir kādi bojājumi. Ja vēl neesat tās salabojuši vai nodevuši pārstrādei, tad glabājiet tās bērniem nepieejamā vietā.

7. Neatstājiet bez uzmanības bērniem pieejamā vietā tās elektroierīces, kas uzkarst, kad ir ieslēgtas, piemēram, matu taisnotāju vai gludekli.

8. Rūpējieties, lai izdegušo spuldzīšu vietas nekad nepaliek tukšas.

9. Izvēloties bērnu rotaļlietas, kas darbojas ar elektrību, sekojiet līdzi, lai tās vienmēr ir labā stāvoklī un nav bojātas.

10. Izskaidrojiet bērniem ūdens bīstamību saskarē ar elektroierīcēm, jo ūdens vada elektrību. Centieties neatstāt elektroierīces tuvu ūdens vietām, piemēram, neatstājiet fēnu vannasistabā vai radio tuvu virtuves izlietnei.

11. Izstāstiet bērniem, ka mazo sadzīves tehniku, piemēram, tosteri vai blenderi drīkst uzmanīgi tīrīt tikai tad, kad tas ir atslēgts no strāvas.

12. Aiciniet bērnu jautāt jums padomu vai palīdzību, ja ir saskarsme vai neskaidrība par kādu elektroierīci, un atgādiniet, lai bērns pats nekad nelabo salūzušas elektroierīces, bet sakiet, ka to darīs meistars. Ja bērns ierauga dzirksteles elektroierīcēs, tad neaizmirstiet pateikt, ka tās nedrīkst dzēst ar ūdeni, bet labāk pārklājot kādu biezāku audumu, kas noteikti ir sauss. Taču vislabāk vienmēr ir vispirms ziņot pieaugušajam vai zvanīt ugunsdzēsējiem (112).

Ņemot vērā visu iepriekšminēto, ja iegādājoties jaunu elektroierīci mājām, vienmēr ir vērts vispirms iepazīties ar tās lietošanas instrukciju un tikai pēc tam sākt šo ierīci izmantot sadzīvē. To var darīt arī kopā ar bērniem, tādējādi parādot pareizāko veidu, kā ikdienā darboties ar elektroierīcēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!