Foto: Publicitātes foto
Dzīvžogs pavasarī, ziemas vēju un sniega izpluinīts, pavisam izspūris. Vis, ko tu saproti, – priekšā apjomīgs darbs, un tā īsti nav skaidrs, kā ar to tikt galā. Raizēm nav pa mata , ja vien palīgos ņemsi īstu darba zvēru – Bosch dzīvžoga šķēres. Tām neviens zaru jūklis nav par sarežģītu un darbs pa r smagu. Kas svarīgi – arī tevi šis instruments pārāk nenogurdinās, jo lielo darbu faktiski paveiks tavā vietā.

Dzīvžoga veselības check-up

Cilvēki, kas patiešām rūpējas par savu veselību, divas reizes gadā veic tā dēvēto veselības check-up jeb pārbaudi, kuras laikā ārsti izpēta organismu no galvas līdz papēžiem un palīdz likvidēt radušās problēmas. Šāda «veselības pārbaude» divas reizes gadā – pavasarī un agrā rudenī – būtu jāveic arī tavam dzīvžogam. Izpēti, kuri zari nokaltuši, kuri slimi, kuriem nepieciešama tikai uzfrišināšana. Speciālisti ir vienisprātis: dzīvžogs jāfrizē katru gadu, tikai tad tas būs patiesi spēcīgs, kupls un glīts.

Bet ar ko tad sākt, ja iepriekš ar griešanu mazliet paslinkots? Vispirms jāizgriež nokaltušie un slimie zari, tad visi tie, kas mēģinājuši izlēkt, spītīgi izbāzuši rokas no dzīvžoga ķermeņa. Lai kā reizēm žēl apgriezt sakuplojušo zaru kopumu, fakts paliek fakts: dzīvžoga regulāra apgriešana stimulē tā augšanu un atvieglo formas veidošanu. Ja to nedara, dzīvžogs, pirmkārt, pletīsies plašumā un drosmīgi iekaros arvien lielāku dārza teritoriju. Otrkārt, tā iekšiene būs pilnīgi kaila, bez lapām, jo kautrīgākie zari tiks atstāti bez saules gaismas un gaisa.

Pareizi apgriezta dzīvžoga forma paģērē, ka tā lejasdaļa ir platāka, bet uz augšu tas kļūst arvien šaurāks. Kāpēc? Šādi apgriezts dzīvžogs saņem saules gaismu visā tā garumā, un pat apakšējiem zariem ir skaistas lapas.

Nebūs nepareizi, ja dzīvžogu veidosi tā, ka lejasdaļa ir tikpat plata kā augšdaļa. Taču nekādā gadījumā dzīvžogu neveido tā, lai augšdaļa ir platāka par lejasdaļu. Citādi pēc dažiem gadiem no krāšņās dārza rotas būs palicis paplucis zaru skelets. Jā, un vēl – lai dzīvžogs pēc formas neatgādinātu viļņoto Baltijas jūru, vislabāk pirms darba uzsākšanas novelc auklu, lai atzīmētu pareizo augstumu un platumu.

Viegli, ērti un parocīgi!

Kad darba apjoms daudzmaz skaidrs, viss, kas jādara, – jāizvēlas piemērotākais instruments. Aizmirsti mocības, kas bija jāizcieš iepriekšējām paaudzēm, mēģinot griezt dzīvžogu ar mehāniskajām zaru šķērēm! Pēc darba ar tām vēl vairākas dienas pat kafijas krūzītes pacelšana sagādāja grūtības. Pavisam citādi darbs sokas ar modernām, vieglām, ergonomiskām un perfekti asām akumulatora vai ar elektrību darbināmām dzīvžoga šķērēm. Tās ir tik vieglas, ērtas un parocīgas, ka darbs ar tām atgādina rotaļāšanos. Ne velti pasaulē zinošākie dzīvžoga uzturētāji vācieši un angļi joko: instrumentu gan pērk vīrs, bet ar to tik un tā strādās sieva.

Vispirms jāizlemj, kas tev parocīgāk – ar akumulatoru darbināms instruments vai tomēr ar elektrību. Tad jāpārdomā, kādu tieši dzīvžogu griezīsi – pavisam jaunu, ar mīkstiem zariņiem vai jau daudz ko pieredzējušu senioru ar cietākām un tuklākām zaru rokām. Atkarībā no tā, cik resni ir apstrādājamie zari, jāizvēlas atvērums starp šķēru zobiem. Ja ir jauns dzīvžogs, atvērums var būt mazāks – 1,6 centimetri. Ja jāstrādā ar senioru, kam trūkst uzmanības, – pat 3,4 centimetri. Instruments ar lielāku atvērumu starp zobiem derēs arī mazākiem dzīvžogiem. Ar visjaudīgāko instrumentu varēsi apgriezt vismazākos dzīvžodziņus, bet otrādi gan laikam nesanāks...

Ja gribi apgriezt garākus krūmus vai nelielus, mīkstus sīklapu krūmus, šim nolūkam būs piemērotas ar akumulatoru darbināmās nelielās un ļoti vieglās krūmu šķēres Isio. Šīs ir šķēres, uz kurām attiecināms teiciens «mazs cinītis gāž lielu vezumu». Tās ne tikai palīdzēs glīti safrizēt mazākos krūmus, bet arī būs lielisks palīgs, veidojot krāšņas matu kodaļas lielākiem krūmājiem. Šīm šķērēm ir vēl kāds bonuss – tās ir ārkārtīgi draudzīgas un labprāt komunicē ar citām papildierīcēm. Proti, daudzfunkcionālajam piedziņas blokam var pievienot, piemēram, zāles šķēru asmeņus, krūmu šķēru asmeņus vai smidzinātāju. Bet tas vēl nav viss – šķēres Isio var lietot arī kopā ar teleskopisku rokturi, tādējādi aizsniedzot pat grūti pieejamus zarus. Jā, un ar vienu akumulatora uzlādi tās spēj darboties 50 minūtes. Kad instruments sāks just izsalkumu pēc jaunas enerģijas devas, par to signalizēs iebūvēts gaismas indikators.

Piešķirt vēlamās formas košumkrūmiem un jauniem dzīvžogiem palīdzēs nedaudz svarīgākās akumulatora krūmu šķēres ASB 10,8 LI. Šis instruments ar vienu akumulatora uzlādi spēj darboties 100 minūtes!

Lielisks jaunums – ar akumulatoru darbināmās dzīvžoga šķēres AHS 50-20 LI. Pateicoties jaunajai Syneon mikroshēmai, šīs šķēres, kas paredzētas vidēja lieluma dzīvžogu kopšanai, ir sevišķi efektīvas: tās ilgstoši strādā ar nemainīgi lielu veiktspēju, darba laikā nodrošinot maksimāli efektīvu akumulatora enerģijas patēriņu. Bet jaunā ātrās apgriešanas tehnoloģija QuickCut nodrošina apgriešanu ar optimizētu laika sadalījumu. Proti, jaunie dzinumi un zari tiek droši satverti un tīri apgriezti jau pirmajā paņēmienā. Starp citu, šim instrumentam akumulators jālādē tikai stundu!

Kur nu vēl visspēcīgākais ar akumulatoru darbināmais instruments AHS 54-20 LI. Sevišķi jāizceļ, ka instrumentiem ir īpaši izturīgs litija jonu akumulators, kas ļauj darboties ilgstoši. Iespējams, tu jau sen būsi nogurusi, bet instruments vēl ne. Jāpiebilst, ka ar akumulatoru darbināmie instrumenti pieejami ar zobu atvērumu, kas ir 15 un 20 milimetrus lieli. Starp citu, visas ar akumulatoru darbināmās šķēres ir ideālas, lai apkoptu kapsētas stādījumus. Ja izvēlies ar elektrību darbināmas dzīvžoga šķēres, arī šeit ir neskaitāmi varianti un dažādas iespējas. Ja runa ir par zobu atvērumu, pieejami instrumenti ar trim dažādiem atvērumiem: 16, 26 un 34 milimetri. Pēdējais palīdzēs nolikt gar zemi arī īstus zaru milžus! Visvairāk jāizceļ tieši dzīvžoga šķēres AHS 70-34 – viegls un ārkārtīgi spēcīgs instruments. Ar tām ātri un efektīvi iespējams veikt liela apjoma darbus, minimāli noslogojot muguru un rokas. Pat vesela dzīvžoga apgriešana tev neliks justies nogurušai! Turklāt tā vairākos stāvokļos turamais rokturis un mazākie izmēri ļauj viegli veikt darbu dažādos stāvokļos.

Atceries!
Griežot zarus, vienmēr sāc darbu virzienā no lejas uz augšu, sākumā apgriez sānu malas, tad augšmalu.

Ass un vēl asāks!

Ja runa ir par dzīvžogu formas veidošanu, visi dārza speciālisti vienā balsī apgalvo, ka jāgriež tikai ar ļoti asām šķērēm, citādi krūmi tiek sabojāti. Izvēloties jebkuru no Bosch darbarīkiem, ir pilnīgi skaidrs, ka nekādu problēmu ar instrumenta asumu nebūs. Kā gan citādi, ja lielākajai daļai instrumentu asmeņi izgatavoti ar lāzera tehnoloģiju un slīpēti ar dimantu! Lai tā būtu arī pēc instrumenta ilgstošas lietošanas, svarīgi pirms darba un pēc tā asmeņus apstrādāt ar lubrikantu aerosolu.

Ko dod šāds aerosols? Griežot krūmājus, izdalās sveķi, sulas un saķep instrumenta zobos. Tas var samazināt instrumenta darbaspējas. Bet aerosols nodrošina to, ka virsma ilgāk saglabājas tīra, netīrumi no tās viegli notīrāmi un nebojā instrumentu. Beidzot darbu, asmens jānotīra ar sausu lupatiņu, vēlreiz jānopūš ar aerosolu un mazliet jāpadarbina.

Atceries: strādājot ar Bosch zaru šķērēm, zaru iestrēgšana instrumentā ir faktiski neiespējama, jo visas šķēres nodrošinātas ar pretiestrēgšanas sistēmu Anti-Blocking System, kas ļauj izvairīties no traucējošas asmeņu iestrēgšanas, dodot iespēju strādāt bez pārtraukumiem.

www.bosch-garden.com

Reklāmraksts publicēts žurnālā IEVAS MĀJA 21.04.2017.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!