Foto: Publicitātes attēls

Aizvien retāk un retāk sastopam siltumnīcas ar polietilēna plēves segumu vai dārgās un trauslās stikla siltumnīcas. Pakāpeniski siltumnīcu pasauli pārņem šūnu polikarbonāts. Šo nosaukumu polikarbonāts ir ieguvis pateicoties uzbūves struktūrai. Divi vai vairāki caurspīdīgu plākšņu slāņi, kas ir savā starpā savienoti ar lielu skaitu savienojumu

Šī uzbūves struktūra piešķir polimērmateriālam unikālas īpašības: gaismas un siltuma vadītspēja, izturība, svars un, pats svarīgākais, cena. Šūnu polikarbonāts ir pats populārākais materiāls, kas tiek izmantots siltumnīcu segšanai.

Rakstā mēs atklāsim galvenos kritērijus, kuriem ir jāpievērš uzmanība iegādājoties kvalitatīvu polikarbonātu:

1) Siltumnīcas karkasa nosegšanai tiek izmantots tikai 4 mm un 6 mm biezas šūnu polikarbonāta loksnes. Nav ieteicams izmantot 3,6 mm un 3,8 mm biezas loksnes. Šis ir zemas kvalitātes polikarbonāts, kas nekalpos jums ilgi.


2) Pirms polikarbonāta iegādes ir jānoskaidro nepieciešamo lokšņu skaits, kas tiek aprēķināts no siltumnīcas kopējā garuma un polikarbonāta loksnes standarta izmēriem. Polikarbonāta loksnes standarta izmērs: 2,1 x 6 m un 2,1 x 12 m

3) Aizsardzība pret UV-starojumu. Siltumnīcu īpašniekiem ir jāzina, ka šūnu polikarbonāts, tāpat kā jebkurš cits polipropilēns, tiek bojāts saules staru iedarbības rezultātā. UV aizsargslānim ir jābūt obligāti uzklātam no ārpuses. Ir pārdevēji, kas apgalvo, ka UV aizsardzības elementi ir piejaukti "masai", t.i., izejvielām, no kurām tiek ražots polikarbonāts. Šāds risinājums nav efektīvs, kā rezultātā šāds polikarbonāts tiks iznīcināts saules staru iedarbības rezultātā 2-3 gadu laikā.

4) Garantijas periods. Jo augstākas kvalitātes ir polikarbonāts, jo ilgāks garantijas periods tiek tam piešķirts no ražotāja puses, un, protams, arī cena nebūs zema. Kvalitatīvam polikarbonātam ražotāja garantijas periods ir vismaz 10 gadi.

5) Uzraksti LIGHT, ECO, ECONOM - ar šiem uzrakstiem tiek apzīmēts polikarbonāts ar samazinātu svaru, un tā cena ir nedaudz zemāka. Kāpēc tā? Piemēram: loksnes biezumu no 4mm samazinām līdz 3,5 mm, kā rezultātā arī polikarbonāta biezums tiks samazināts līdz 0,52-0,6 kg/m². Kā rezultātā samazinās arī ekspluatācijas laiks.

Šūnu polikarbonāta priekšrocības ir acīm redzamas:

  1. Polikarbonāts ir 6 reizes vieglāks un 200 reizes izturīgāks par silikātstiklu. Pateicoties šīm īpašībām siltumnīcai nav nepieciešami izturīgi pamati.
  2. Divslāņu polikarbonāta loksnes gaismas caurlaidības koeficients var sasniegt 88%. Ne mazāk svarīgi ir arī tas, ka saules stari, kas iziet cauri polimēra slāņiem, tiek izkliedēti. Tajā pašā laikā polikarbonāts samazina ultravioletā starojuma iekļūšanu siltumnīcā līdz minimumam. Šāds apgaismojums novērš gaismas augu apdegumus un labdabīgi ietekmē augšanas procesus.
  3. Siltumizolācijas un ilgtspējas ziņā šūnu polikarbonāts būtiski pārspēj polietilēna plēvi. Daudzslāņu struktūra palīdz saglabāt siltumu.
  4. Polikarbonāta loksnes saglabā savas īpašības temperatūrās no -40 līdz +120 grādiem pēc Celsija.


Vienreizēja iespēja iegādāties pavasara preci par ZEMĀM cenām! Tikai septembrī siltumnīcu izpārdošana un bezmaksas piegāde visā Latvijā! Ienāc www.averto.lv un izvēlies savu siltumnīcu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!