Foto: Shutterstock

Ja ir ļoti daudz augi, kurus audzējam un kopjam skaisto ziedu dēļ, tad to pašu nevarētu teikt par augiem, kurus audzējam tikai augļu dēļ. Un tomēr, lai arī šādu augu nav daudz, arī šajā kategorijā ir interesantas un krāsainas šķirnes, kuru ieviešanai ziemas sezona ir vislabākais laiks.

Viengadīgā paprika jeb turku pipari

Foto: Shutterstock

Šis ir viens no pieprasītākajiem dekoratīvajiem augļu kokiem, kurus tautas valodā dēvē arī par spāņu vai turku pipariem. Pieprasījums pēc šī auga ir pateicoties sarkanajiem augļiem, kas saglabājas ļoti ilgi. Tā kā šis augs nav cimperlīgs pret komfortu, tam pietiks vien ar apliešanu reizi nedēļā un tas jāaudzē vēsā vai vidēji siltā temperatūrā. Parasti šo augu audzē kā viengadīgu istabas augu.

Kalamondīns

Foto: Shutterstock

Eksotikas cienītāji noteikti jau iepazinuši un, iespējams, arī ieviesuši savā mājoklī kalamondīna augu, kas ir īpašs ar maziem apelsīniem. Lai arī miniatūrie 3-4 cm diametra apelsīni vairojas ļoti intensīvi, tie kalpo tikai kā dekoratīvi augļi. Šim augam labpatiks vidēji silta temperatūra un gaiša vieta, bet vasarā augs jāsargā no tiešas vasaras saules.

Ardīzija

Foto: Shutterstock

Pēc nosaukuma samērā svešais augs savu popularitāti pie mums gūst pamazām, un atceramies par to tieši ziemas sezonā, jo tam raksturīgas tradicionālās Ziemassvētku krāsas – zaļā, baltā un sarkanā. Augam raksturīgas košas ogas, tāpēc tas tiek izmantots kā svētku galda dekorēšanas elements.

Dekoratīvais pipars

Foto: Shutterstock

Arī šis ar pipariem bagātīgais augs ieņēmis stabilu pozīciju istabas augu izvēlē. Atšķirībā no viengadīgās paprikas, šim augam ir spilgti oranži augļi, kuri arī saglabājas ļoti ilgi. Dekoratīvais pipars var izplesties pat 60 cm platībā, ja vien tas atradīsies gaišā vietā uz palodzes.

Japāņu citrons

Foto: Shutterstock

Ja mājoklī ir vieta nelielam augļu kokam, tad šī varētu būt eksotiskākā izvēle. Šis ērkšķainais koks ražo ēdamus, zeltaini oranžus augļus, kas saglabājas visu sezonu, savukārt pavasarī koka ziediem parādās patīkams aromāts. Eksotisko japāņu citronu koku nepieciešams uzturēt vidēji siltā vai siltā telpā, un vasarā jāsargā no tiešas saules.

Ripsālis

Foto: Shutterstock

Arī šis augs, kas zināms arī kā āmuļkaktuss, ierindojams eksotiskajā kategorijā, jo tas pieder pie kaktusu dzimtas, bet reizi sezonā tam veidojas āmuļiem līdzīgas baltas, dažreiz rozīgas ogas. Pateicīgos apstākļos auga mudžeklis var sasniegt pat divu metru garumu, tāpēc tas piemērots iekārtajiem groziem. Ziemas periodā augam nepieciešama vēsa vieta, bet pavasarī un vasarā vidēji silta temperatūra. Augs teiks „paldies”, ja regulāri to apsmidzināsi ar ūdeni, un miera periodā turēsi vēsākā vietā, kas palīdzēs aizmesties pumpuriem.

Korālene

Foto: Shutterstock

Korālene ir viens no tiem ziemas istabas augiem, kam nogatavojas lieli, apaļi, oranžsarkani vai koši sarkani dekoratīvie augļi. Ieviešot mājās šo augu, noteikti jāņem vērā, ka augļi ir indīgi un kalpo tikai kā dekoratīvs papildinājums. Korāleni audzē kā viengadīgu, ziemā izmantojamu augu, kuram labpatiks vidējs gaisa mitrums un vidēji silta temperatūra.

Japānas skimmija

Foto: Shutterstock

Japānas skimmija ir lēni augošs, bet mūžzaļš koks, kas var lepoties ar tumši sarkanajiem augļu ķekariem. Tā kā augļi saglabājas pie krūma no vasaras līdz pat ziemai, tas kļuvis par iecienītu telpaugu. Augam patiks uzturēties vidēji gaišā vai pat ēnainā vietā, kur būs vēsa vai mēreni silta temperatūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!