Foto: Shutterstock
Pavasaris jau teju vai klauvē pie durvīm, saule žilbinoši spīd un arī mājoklī gribas ieviest kaut ko pavasarīgu un dzīvespriecīgu. Līdz zaļai zālītei ārā vēl nedaudz jāpaciešas, taču iekštelpās var jau sākt audzēt pirmos asnus, lai Lieldienās galda rotājumu varētu papildināt ar pavasarīgu zālīti. Ja jau pat kaķi labprāt atzīst šīs idejas īstenošanu, nav iemeslu to nerealizēt.

Kādu zāli izvēlēties?

Susie Harris Blog

Jāņem vērā, ka zālāja sēklu, ko paredzēts stādīt pagalmā, neizdosies tik efektīvi izaudzēt iekštelpās. Tā vietā izvēlies speciālās sēklas audzēšanai iekštelpās, kas parasti tiek dēvētas par kaķu zāli. Šo zālāju vari sameklēt ne tikai pēc nosaukuma, bet arī kaķu attēla uz iepakojuma. Kaķa attēlojums nav nejaušība – šo zāli patiesi ļoti labprāt ēd kaķi, tāpēc nevajadzētu liegt tiem uzņemt dabīgos vitamīnus, kas gluži tāpat kā mums, šajā laikā ir ļoti nepieciešami. Zāle izdīgs arī no miežiem un auzām, un tos gluži tāpat kā graudus diedzēšanai, audzē mitrā augsnē. Galvenais ir regulāri nodrošināt augsni ar mitrumu un neļaut tai ne iepūt, ne izžūt.

Kā pareizi audzēt?

Make and Takes

Efektīvi un gaumīgi izskatīsies izdīgusi zālīte māla podiņos, jo to dabiskā krāsa lieliski harmonē ar pavasarīgi sulīgo zaļumu. Vari izmantot metāliskus spainīšus, puķu podus un metāla kārbas – šādā izvēlē zāle vislabāk iederēsies novietojumam uz palodzes, plauktā vai galda vidū. Ja vēlies, lai zāles dīgšana būtu redzamāka, tad izvēlies seklākus traukus – lēzenu bļodu, koka kasti vai kādu trauku, kurā zāli var iesēt plašākā laukumā. Tuvojoties Lieldienu svinēšanai, zāli var iesēt arī olu čaumalās, tādā veidā iegūsi ļoti atbilstošu galda noformējumu. Atšķirībā no citiem augiem, kaķu zāle neaizņem daudz vietas, tāpēc nebūs grūtību pielāgot tās audzēšanu jebkurā traukā.

Kad esi izvēlējies atbilstošāku trauku, vari tajā ieklāt plēvi, ja nu mitrums var izsūkties pa apakšu cauri. Ja uztraucies par to, vai augsnei būs pietiekama gaisa plūsmas, vari plēvei izdurt pāris caurumus. Ieber traukā augsni, bet ne līdz galam. Saber sēklas un tad pa virsu tām, uzber vēl nedaudz zemi. Noslēgumā aplej apstādījumu ar ūdeni un liec to audzēt saulainā vietā.

Kur novietot?

State by Stat Gardening

Klasiska un pārbaudīta vērtība ir palodzes, kur tām dienas laikā tiek nodrošināta pietiekamā deva saules gaismas, taču zāle labi augs arī citās labi apgaismotās vietās. Lai ēdamgalds neizskatītos tik vientulīgs, izrotā to ar izdīgušo zālīti vidū, izkārtojot vairākus puķu podiņus, lēzenu bļodu vai vairākas mazas burciņas ar izdīgušo zāli. Tādā veidā katru dienu varēsi lūkoties zāles augšanā, taču ņem vērā, ka kaķis nespēs pretoties kārdinājumam kāpt uz galda. Ja zāle tiek audzēta kaķa labvēlībai, tad novietot to uz palodzes, plaukta, zemākos skapjos vai pat līdzās kaķa barības traukam.

Cik ilgā laikā izaugs zāle?


Visbiežāk tas ir atkarīgs no klimatiskajiem apstākļiem un saules gaismas konkrētajā mājoklī, taču izaugšanas laiks svārstās no nedēļās līdz divām. Taču tad, kad zāle ir izaugusi, ja tā tiks regulāri aplaistīta, noteikti augs vēl pāris nedēļas. Lai augšana noritētu veiksmīgāk, ik pa laikam apgriez zālīti ar šķērēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!