Foto: Shutterstock
Ja Ziemassvētku laikā teju katra mājās ir pa Ziemassvētku kaktusam, kas skaisti svētku laikā atrāda savu ziedēšanu, tad pavasarī, Lieldienās, savu uzmanību pievērš Lieldienu kaktuss, kas atrodams veikalos augu nodaļās. Lai arī augi izskatās gluži vienādi, tie tomēr ir divi dažādi, kas atšķirīgi gan ar ziedēšanas laiku, gan dažām vizuālām niansēm.

Kā jau to var nojaust, Lieldienu kaktuss ir Ziemassvētku kaktusa radinieks, tamdēļ kopšanas ziņā prasības ir visai līdzīgas. Atšķirt šos augus, pirmkārt, var pēc ziedēšanas. Ja Ziemassvētku kaktusus ziedošus var nopirkt ap novembri un decembri, tad Lieldienu kaktusi zied tikai pavasarī. Otrkārt, augi atšķiras arī pēc vizuālām niansēm. Lieldienu kaktusam katrs posms ir nedaudz biezāks un ziedi ir uz īsas pamatnes, nevis tik gari kā Ziemassvētku kaktusam.

Kas attiecas uz Lieldienu kaktusa kopšanu, visupirms būtiski tam atrast mājās piemērotu vietu. Izvēlies noēnotu vietu, ko neapspīd tieši saules stari, kas jo īpaši pavasarī ir spēcīgi. Lieldienu kaktuss labi jutīsies temperatūrā virs +15 grādiem. Laistīt vajadzīgs, kolīdz augsnes virskārta ir apžuvusi. Ik pa laikam par labu nāks, ja augu nedaudz iekaltēsi, bet pārlaistīšanu gan nevajadzētu pieļaut, raksta ''Yard and Garden Rescue''. Ar mēslošanu aizrauties nevajag, pietiks, ja palutināsi augu ar komplekso minerālmēslojumu reizi mēnesī.

Ja Lieldienu kaktusam kāds zariņš izskatās apvītis, tas liecina nevis par mitruma trūkumu, bet gan pārlaistīšanu. Vienmēr uzmani, lai poda apakšā nekrājas liekais ūdens – tas nepatiks sakņu sistēmai.

Ilgāku kaktusa ziedēšanu izdosies mājās vērot, ja iegādāsies augu ar vairākiem pumpuriem, kas vēl nav atvērušies. Pilnībā izplaucis kaktuss nepriecēs acis tik ilgi. Palūkojot pieredzi ''Cālis'' forumā, ne viens vien atzīst – jo mazāku uzmanību veltīsi šim augam, jo krāšņāk tas ziedēs. Nereti pārlieku lielas rūpes un centība noved pie tā, ka augs ātrāk, nekā gribētos, sāk nīkuļot. Tāpēc izraugies augam piemērotu vietu, ik pa laikam aplaisti un ik pārdienas aprunājies ar to, jo, kā zināms, tas pat ļoti ietekmē auga labsajūtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!