Foto: Shutterstock

Ziemassvētki ir ne tikai vieni no ģimeniskākajiem un sirsnīgākajiem svētkiem, bet diemžēl arī vieni no visvairāk komercializētajiem godiem, kas iet roku rokā ar negausīgu izēšanos, bezjēdzīgu iepirkšanos un dabai nedraudzīgu atkritumu kalniem. Kā būtu, ja šogad mēs katrs pacenstos svinēt kaut nedaudz, bet tomēr dabai draudzīgāk? Turpinājumā ikdienišķi ieteikumi, kā spert mazus solīšus tīrākas planētas virzienā.

Dāvanas ar nozīmi

"Dāviniet jaunu pieredzi, piedzīvojumus un sajūtas, nevis mantas," – pēdējos gados arvien biežāk izskan šāds uzsaukums. Pirmssvētku iepirkšanās drudzī mēdzam piemirst Ziemassvētku patieso būtību. Tie ir svētki, kuros būt kopā ar saviem mīļajiem, un šai kopā būšanai nav obligāti jāiet roku rokā ar dāvanu kalniem. Ja nu tomēr gribas iepriecināt ar dāvaniņām, izvēlieties tādas, kas saņēmējam patiesi sagādās prieku un atmodinās laimes hormonus ilgtermiņā, nevis pēc kāda laika krās putekļus istabas stūrī vai plauktā. Būtībā par dāvanu var kļūt jebkas – galvenais, lai dāvana ir pasniegta no sirds un ir piedomāts pie tās vēstījuma. Piemēram, biļetes uz teātra izrādi, kādu koncertu vai kino pavisam noteikti būs dāvana ar pievienoto vērtību, kas spēs sagādāt jaunu pieredzi un skaistas atmiņas.

Dari pats!

Sākot ar svētku dekorācijām līdz Ziemassvētku kartītēm – nepērc veikalā, bet izgatavo pats. Lai gan veikalos nopērkamie kristāla un plastmasas eglīšu rotājumi burtiski žilbina un izskatās pasakaini, arī pašu gatavoti rotājumi eglītē izskatīsies skaisti. No papīra un dažādiem dabas materiāliem iespējams izgatavot ļoti glītus un gaumīgus dekorus, un tie ne tikai priecēs acis, bet arī sildīs sirdi, jo tajos būs ieguldīts paša roku darbs un laiks. Svētku rotājumu izgatavošana kopā ar mīļajiem var kļūt par skaistu tradīciju, kurā iesaistīt arī pašus jaunākos ģimenes pārstāvjus. Tāpat arī paša zīmēta svētku kartīte pavisam noteikti tās saņēmējam šķitīs daudz īpašāka par veikalā nopirkto. Un, ko tur liegties, mājās ceptām piparkūkām ir pavisam cits smeķis nekā tām, kas iegādātas lielveikalā.

Lietotu mantu otrā dzīve

Vai darba ballītes tematika ir "neglītie svētku džemperi"? Tad pavisam noteikti vērts iegriezties kādā lietoto apģērbu veikaliņā, kur iespējams atrast pārsteidzošas pērles. Starp citu, pirmssvētku laikā tā dēvētajos "second hand" veikalos parasti ir ērmīgo džemperu pievedums – kaut ko savai gaumei tīkamu noteikti atradīs katrs. Iegriezies arī kādā krāmu bodē – varbūt atradīsi interesantus, vēsturiskus svētku rotājumus. Savukārt senie trauki, kas kādam vairs nav bijuši vajadzīgi, var kļūt par svētku dāvanu kādam interesanto un neparasto trauku kolekcionāram. Arī stikla krūzes un glāzes var kļūt par dāvanu – personalizē tās un apglezno pats, piešķirot tām dvēseli un jaunu raksturu.
Foto: Shutterstock

Saiņo gudri

Lielu daļu atkritumu pēc Ziemassvētkiem veido iesaiņojamais papīrs un dāvanu maisiņi. Piemēram, briti ik gadu izlieto ap 365,3 tūkstošiem kilometru iesaiņojamā papīra. Šis skaitlis ir neticams! Arī dāvanu iepakošanai iespējams atrast alternatīvus risinājumus – piemēram, izmantot pārstrādātu iesaiņojamo papīru, kas, lai gan nebūs tik glancēts, košs un krāsains, tomēr izcili pildīs savu funkciju. Savukārt vēl radošāka pieeja ir kā dāvanu iesaiņojamo izmantot avīzes, audumu pārpalikumus, vecus plakātus vai kartes u. tml. Savukārt, ja kāds tev dāvanu pasniedzis skaistā maisiņā, saglabā to un nākamajos svētkos izmanto atkārtoti.

Izdevīgās gaismiņas

Ziemassvētki nav iedomājami bez gaismiņām un lampiņām. Tās spēj priecēt un apburt gan lielus, gan mazus, bet vēl lielāks prieks, ja tās ir LED gaismas un patērē par 80% mazāk enerģijas. Izvēloties veikalā lampiņas, noteikti vērts pievērst uzmanību norādēm uz iepakojuma, lai būtu pārliecība, ka esi izvēlējies ne tikai skaistāko, bet arī ilgtermiņā izdevīgāko svētku gaismiņu virteni.

Kartītes, kas uzzied

Kartīšu sūtīšana pa pastu pēdējos gados atkal atdzimusi – tā ir kļuvusi teju par modes lietu. Kā jau iepriekš tika minēts, viens no variantiem, kā ietaupīt un arī būt oriģinālam, ir izgatavot kartītes un aploksnes pašam. Ja gribas apsveikt pavisam "zaļi", iegādājies "stādāmās kartītes", kas ir izgatavotas no pārstrādāta papīra, kurā iestrādātas augu sēkliņas. Šīs kartītes, nonākot dabā, ātri sadalās un pārvēršas ziedos vai citos augos. Savukārt tie, kas vispār nevēlas aiz sevis atstāt "apsveikumu pēdu", bet joprojām grib iepriecināt mīļos ar kādu dzejoli vai četrrindi, saviem draugiem un tuviniekiem e-pastā var izsūtīt virtuālās kartītes.

Alternatīvās eglītes

Ziemassvētki nav iedomājami bez kāda kociņa, un tradicionāli tā ir eglīte. Arī šogad AS "Latvijas valsts meži" (LVM) pieņēma lēmumu mājsaimniecībām atļaut nocirst vienu eglīti, ievērojot izstrādātos nosacījumus – precīzi noteiktās vietās drīkst cirst tikai zināma izmēra eglīti. Tāpat arī daudzi eglīti iegādājas kādā no tirdzniecības plačiem. Tā vietā, lai nestu mājās cirstu egli, iespējams, vērts apsvērt ideju iegādāties podiņā stādītu kociņu, kuru pēc tam iespējams pārstādīt ārā. Vēl viena alternatīva – mākslīgā egle. Tiesa, ņem vērā, ka būs jāpaiet vismaz desmit gadiem, lai attaisnotos tās ražošanā dabai nodarītais kaitējums, tāpēc noteikti izvēlies pēc iespējas kvalitatīvāku mākslīgo egli, kas kalpos ilgtermiņā.

Ziemassvētki bez pārēšanās

Diemžēl Ziemassvētki daudziem iet roku rokā arī ar pārēšanos un negausīgumu. Skumji, bet daļa pārtikas pēc svētkiem nonāk atkritumos. Lai no tā izvairītos, svētku mielasts ir rūpīgi jāplāno. Noskaidro, cik daudz viesu ieradīsies, un iegādājies tik produktu, cik nepieciešams, nevis pērc visu ar rezervi. Savukārt neapēsto iesaiņo līdzi viesiem vai sasaldē. Vēl viens veids, ka efektīvāk plānot mielastu, – katrs viesis ierodas ar savu "groziņu", par kura sastāvu visi iepriekš ir vienojušies.

Projektu finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds. Par saturu atbild "Delfi Brand Studio".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!