Foto: Imago/Scanpix/LETA
2023. gada Pasaules kauss regbijā noslēdzies ar Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) izlases uzvaru. Āfrikas kontinenta valsts, kura vēl 90. gadu sākumā aparteīda politikas dēļ atradās tādā pašā sportiskajā izolācijā kā pašlaik Krievija, trofeju ieguvusi ceturto reizi. Nevienai citai valstij tas nav izdevies tik bieži, turklāt DĀR triumfējusi pusē no visiem Pasaules kausa finālturnīriem, kuros piedalījusies. Viena filma par DĀR regbija izlasi Holivudā jau ir uzņemta, bet vairākas pazīmes liecina, ka stāstam nobriedis arī turpinājums.

Pateicoties režīma maiņai, Dienvidāfrikai tika uzticēts rīkot 1995. gada Pasaules kausu regbijā. Tā bija pirmā reize, kad komandai bija atļauts piedalīties Pasaules kausa izcīņā. Mandelas spārnotā komanda ar iedvesmojošo kapteini Fransuā Pināru priekšplānā nepievīla – finālā papildlaikā izdevās uzveikt Jaunzēlandi. 2009. gadā Klints Īstvuds šo stāstu iemūžināja kinolentē "Invictus", Morganam Frīmenam atveidojot Nelsonu Mandelu, bet Metam Deimonam – Fransuā Pināru. Abi kungi par spožo tēlojumu tika nominēti "Oskara" balvai. Frīmens kā labākais aktieris, Deimons – kā labākais otrā plāna aktieris.

Tomēr mūsdienu DĀR izlases modelis arī būtu pelnījis kinoproducentu ievērību.

2017. gadā tobrīd divkārtējā pasaules čempione Dienvidāfrika atradās visu laiku zemākajā punktā. Pret principiālāko sāncensi Jaunzēlandi tika piedzīvots zaudējums ar 0:57. Bezierunu kapitulācija Īrijas priekšā (3:38), zaudējums arī Velsai... Ņemot vērā, ka gadu iepriekš pirmoreiz vēsturē tika zaudēts Itālijas izlasei, otro reizi – Argentīnai, kā arī Austrālijai, Jaunzēlandei, Anglijai un Velsai, skaidrs bija viens – tā tālāk dzīvot vairs nevarēs...

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!