Foto: AP/Scanpix

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) svētdien nolēma pati nediskvalificēt Krievijas delegāciju no gaidāmajām Rio spēlēm, bet lēmumu par sportistu diskvalifikāciju uzticēt sporta federācijām.

Krievijas sportistiem, kuri vēlas piedalīties Rio spēlēs, būs jāizpilda vairāki SOK izvirzītie nosacījumi. Piedalīties spēlēs nedrīkstēs neviens atlēts, kurš izcietis diskvalifikāciju dopinga lietošanas dēļ.

Dalību SOK spēlēs liegusi krievu vieglatlētei Jūlijai Stepanovai, kura pirmā medijiem atklāja dopinga "shēmas" Krievijas sportā. Viņa nedrīkstēs startēt arī kā neatkarīga sportiste. Lai gan SOK Ētikas komisija uzteic to, ka Stepanova ziņojusi par dopinga pārkāpumiem, viņa pati pārāk ilgi bijusi iesaistīta sistēmā.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka saistībā ar aizdomām par masveida dopinga pārkāpumiem Krievijā pēc Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) lūguma maijā tika izveidota neatkarīgā izmeklēšanas komisija, kuru vadīja profesors un tiesību zinātņu speciālists Ričards Maklārens. Pirmdien, 18. jūlijā, šīs komisijas gala ziņojumā teikts, ka Krievijā valstiskā līmenī un ar valsts atbalstu veikta īpaša programma, kas aizstāvēja Krievijas sportistus un ļāva tiem izbēgt no sodiem par dopinga pārkāpumiem.

Pēc šī ziņojuma WADA aicināja SOK liegt Krievijai dalību Rio olimpiskajās spēlēs, kurās dopinga pārkāpumu dēļ jau nedrīkst startēt Krievijas vieglatlēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!