Foto: F64
Brucelozes skartajā saimniecībā "Avoti M" ir pabeigta cūku likvidācija un kaušana, informēja pārtikas un veterinārais dienests. Lai gan nav iespējams precīzi noskaidrot brucelozes uzliesmojuma iemeslus, visticamāk slimību saimniecībā ievazājušas mežacūkas, jo saimniecībā netika pienācīgi ievēroti biodrošības pasākumi.

Lai likvidētu brucelozes perēkli un nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, Talsu novada saimniecībai "Avoti M" bija jālikvidē visas cūkas. Kopumā pastāvīgā stingrā Pārtikas un veterinārā dienesta uzraudzībā likvidēti un kaušanai nosūtīti 3 054 dzīvnieki, tostarp 1 929 cūkas likvidētas uz vietas saimniecībā, bet 1 125 nosūtītas kaušanai.

Kaušanas svaru sasniegušie, veselie dzīvnieki, kā arī tie, kuru asinīs tika konstatētas brucelozes antivielas, bet, kas nebija uzskatāmi par slimiem, tika nogādāti uz kautuvi un tālāk nodoti pārstrādei. Savukārt klīniski slimie dzīvnieki tika likvidēti uz vietas saimniecībā un noslēgtos konteineros nogādāti dzīvnieku līķu pārstrādes uzņēmumā, kur tos utilizēja.

Pārtikas un veterinārais dienests ir pārbaudījis saimniecības, uz kurām vestas cūkas no slimības skartās saimniecības un tajās šī slimība nav izplatījusies.

Tā kā ir aizdomas, ka brucelozi saimniecībā ievazājušas mežacūkas, līdz šī gada beigām PVD laboratoriskai izmeklēšanai plāno nosūtīt 200 mežacūku asins paraugus, lai pārliecinātos, vai mežacūku populācijā necirkulē šī lipīgā dzīvnieku infekcijas slimība. Pirmajā izmeklētajā Rojas pusē nošautas mežacūkas asins paraugā tika konstatētas brucelozes antivielas.

Šonedēļ "Avotos M" sāksies dzīvnieku novietnes tīrīšana un dezinfekcija.

Jau vēstīts, ka valdība no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra 72 604 latus bīstamās infekcijas slimības skartajai Talsu novada cūkaudzētavai SIA "Avoti M".

Brucelozes ierosinātājs ir baktērija (Brucella suis). Cūkām brucelozes simptomi ir aborti, dzimumorgānu iekaisumi un neauglība. Slimie dzīvnieki ir jānokauj.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!