Finanšu ministrija beidzot ir nonākusi pie risinājuma tā dēvētā dienesta auto nodokļa jautājumā, un nolēmusi padarīt to par fiksētu ikmēneša maksājumu, ko rēķinās atkarībā no automašīnas motora tilpuma. Tikt vaļā no nodokļa maksāšanas varēs, ar GPS navigācijas ierīces palīdzību pierādot, ka transportlīdzeklis privātām vajadzībām nav lietots, savukārt valsts iestādēm nodoklis vispār nebūs jāmaksā, portālu "Delfi" informēja ministrijas pārstāve Baiba Melnace.

Transportlīdzekļiem ar motora tilpumu līdz 1,5 litriem nodoklis būs 12 lati mēnesī, no 1,5 – 3,5 litriem – 22 lati mēnesī, bet jaudīgiem auto ar tilpumu virs 3,5 litriem – 32 lati mēnesī.

Nodokli būs jāmaksā visām juridiskajām personām, izņemot valsts iestādes un vēl dažus izņēmumus, piemēram, zemnieku saimniecības. Kā skaidroja Melnace, uz valsts iestādēm nodokli nav plānots attiecināt, jo tajās jau pēc likuma nedrīkst dienesta transportlīdzekļus izmantot privātām vajadzībām, līdz ar to publiskās pārvaldes iestādes nekādi nevar būt šī nodokļa maksātājs.

Savukārt pārējām juridiskām personām dienesta auto nelietošana privātām vajadzībām būs jāpierāda Valsts ieņēmumu dienestā, un to varēs izdarīt tikai spēkratiem, kas aprīkoti ar GPS navigācijas iekārtu, kurā fiksēti auto maršruti un braukšanas laiki, stāstīja Melnace.

Nodoklis būs jānomaksā par kalendāro gadu kalendārā gada laikā. To varēs izdarīt Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD), kas nodokli administrēs, vienlaikus ar tehnisko apskati. Melnace skaidroja, ka, piemēram, ejot apskati aprīlī, nodoklim būs jābūt samaksātam par periodu no janvāra līdz aprīlim, bet atlikušo nodokļa daļu jānomaksā līdz tā paša gada decembrim. Melnace pieļāva, ka dienesta auto lietotājiem būs iespēja nodokli nomaksāt arī par visu gadu uzreiz.

Ja nodoklis nebūs nomaksāts, tehnisko apskati iziet nevarēs.

Jau ziņots, ka tā dēvēto "dienesta auto nodokli", apliekot ar iedzīvotāju ienākuma nodokli no darba devēja auto lietošanas gūto nosacīto labumu, ieviesa no šī gada, pieņemot to vienlaikus ar šā gada valsts budžetu. Uzreiz pēc nodokļa ieviešanas atklājās daudzas pretrunas un grūtības tā iekasēšanā, tāpēc Ekonomikas ministrija augusta sākumā izveidoja darba grupu, kurai bija uzdots pārskatīt dienesta automašīnām nosakāmā nodokļa aprēķināšanas un piemērošanas kārtību, kā arī vienoties par visām pusēm pieņemamu risinājumu un sagatavot priekšlikumus grozījumiem attiecīgajos tiesību aktos.

Valdība cerēja dienesta auto nodoklī iekasēt 38 miljonus latu, taču šī prognoze izrādījās pārlieku optimistiska un pašlaik izdevies iekasēt vien aptuveni četrus miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!