Foto: stock.xchng
Liela karstuma dēļ Latvijas zivjaudzētavās iet bojā laši un foreles, kas draud nozarei ar ievērojamiem zaudējumiem, piektdien ziņo laikraksts "Bizness&Baltija".

Latvijas upēs un ezeros ūdens temperatūra sasniedz pat 29 grādus, un šādā karstumā zivis pārstāj baroties un iet bojā.

"Tomes" zivjaudzētavā Daugavas ūdens sasilis līdz 29 grādiem, bet forelei kritiskā temperatūra ir 24 grādi. "Katru dienu atrodam beigtas zivis, kas nav pārcietušās karstumu. Mēs esam jau izmēģinājuši visu – aerāciju, aukstā ūdens iesūknēšanu. Bet zivis turpina iet bojā" laikrakstam atzinis zivjaudzētavas vadītājs Ivars Putviķis.

Viņš arī apgalvojis, ka zivis var glābt tikai temperatūras pazemināšana par 5 – 10 grādiem, paužot nožēlu par ieguldītajiem līdzekļiem un darbu, vairākus gados audzējot foreles. Zaudējumi vēl nav aplēsti, bet Putviķis jau paredz, ka tie būs milzīgi.

Zivjaudzētavā "Sillakas" situācija pagaidām nav kritiska, ūdens temperatūra svārstās no 24 līdz 27 grādiem, taču pamatbizness – privātā makšķerēšana - cieš neveiksmi, jo šādā laikā zivis nebarojas un aiziet dziļumā, atzinis zivjaudzētavas īpašnieks Raivo Hofmanis.

Uzņēmēji atzīmē, ka karstajā laikā arī kritušies svaigo zivju pārdošanas apjomi, jo karstajā laikā zivis ātri bojājas un cilvēki to nepērk, atzīst zivjaudzētavas "Oskars" īpašnieks Ojārs Dālders.

Tiesa, zivis, kurām siltais ūdens patīk, karstums netraucē. "Oskars" audzē karpas, samus un stores, kas 27 grādu siltajā ūdeni jūtas lieliski. Taču problēmas sagādā skābekļa trūkums ūdenī, tāpēc katru dienu notiek aerācija, stāstījis Dālders.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!