Foto: LETA
"Lido Dizaina Rūpnīcas" izveidošana savulaik bija kļūda, sestdien laikraksta "Diena" pielikumā "SestDiena" publicētajā intervijā atzina Latvijas lielākā sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma "Lido" īpašnieks Gunārs Ķirsons.

"Tajā laikā - protams, ka tā bija kļūda. Šodien tas jāatzīst. Nevajadzēja celt. Visi gājām, visi kredītus ņēmām. Bankas šodien stāv malā. Bet krīzi pasaulē izraisīja - kas? Bankas! Aicināja: "Nāciet, ņemiet!" Un es arī idiots noticēju, ka tagad visu laiku būs tāda dzīve. Man nāk no Kazahstānas lielais pasūtījums - jāceļ rūpnīca! Bet vajadzēja just," viņš teica.

Ķirsons arī atzina, ka visi viņa īpašumi jau labu laiku ir ieķīlāti. "Esmu cilvēks, kas kaut ko grib radīt. Un kārtīgi. Zagt es nemāku, varu tikai aizņemties. Un kredītsaistības ir ļoti pareiza lieta visā pasaulē. Tikai ir jāatdod. Vienmēr godīgi un visu esmu atdevis," viņš teica.

Jautāts, kādēļ "Lido" pat "treknajos gados" strādāja ar zaudējumiem, uzņēmējs skaidroja, ka līdzekļi netika iekrāti, jo tie tika ieguldīti attīstībā. "Visi mani ēdināšanas un pārtikas uzņēmumi strādā ar pozitīvu bilanci, tikai es izņemu naudu un attīstos. Tā tie skaitļi veidojas - teiksim, kaut ko izdarījām par miljonu vairāk, nekā bija ieņēmumi. Varbūt tā ir kļūda, bet situācija tobrīd to prasīja. Tūrisma centrs [Ķirsona muiža, laivu bāze, kalns netālu no Gaiziņa] tagad iet pa nullēm, bet aizbrauciet un redzēsiet! Ne tikai tāpēc, ka ir sniegs. Tā ir skaista vieta, un, jā, es tur izvērsos ar interjeriem. Tur ir viss līdz galam," teica Ķirsons.

Viņš arī norādīja, ka maksātnespēja viņam nozīmē veidu, kā izplānot aizdevuma atdošanu, turklāt uzņēmējs ir apņēmības pilns to atdot. "Man ir plāni, kā šo situāciju sakārtot, biznesu attīstīt. Vairāk sākt strādāt Rietumos, nosaukums gan būs jāmaina, jo "Lido" es nevaru Rietumeiropā patentēt. Šajā valstī tikko sakārtojies - bums! - iestājamies Eiropā, tikko atkal sakārtojies - darbinieki skrien prom, prasa lielāku algu, atkal sakārtojies - krīze, atkopies - nodokļu maiņa. Visu laiku neļauj strādāt. Tāpēc bizness ir jāsadala, lai tās olas ir dažādos kurvīšos," klāstīja Ķirsons.

Pēc Ķirsona teiktā, "Lido" darbu viņa maksātnespēja neietekmē. "Un lai nu kas, bet "Lido" paliks Latvijā," uzsvēra uzņēmējs.

Jau ziņots, ka Aizkraukles rajona tiesa 20.janvārī skatīs Ķirsona maksātnespējas lietu. Viņam piederošajam "Lido" tiesa pasludinājusi ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesu, savukārt kompānijas meitasuzņēmumi - "Tūrisma un atpūtas komplekss" un "Dizaina projekti", kas iepriekš bija zināms kā "Lido Dizaina rūpnīca" - pērn pasludināti par maksātnespējīgiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!