Foto: F64
Ņemot vērā virkni ilgstošu un rupju pārkāpumu no parādnieka puses, "Swedbank" pieņēmusi lēmumu pieprasīt SIA "Daudznozaru kompānijai "Daugava"" ("DK Daugava") atmaksāt visus bankai neatmaksātos aizdevuma līdzekļus, apstiprināja bankas komunikāciju vadītājs Ivars Svilāns.

Kopējās uzņēmuma neatmaksātās saistības bankai ir aptuveni 1,17 miljoni latu. "Swedbank" jau ir saņēmusi Zemgales apgabaltiesas lēmumu par prasības nodrošināšanu, ar kuru nolemts uzlikt virkni apgrūtinājumu uz "DK Daugava" un SIA "Piena un maizes nams Daugava" aktīviem, kā arī apķīlāt saistīto personu naudas līdzekļus un mantu.

Pašlaik zvērināts tiesu izpildītājs veic minētā tiesas lēmuma izpildi, norādīja Svilāns.

Uzņēmuma īpašnieks Aigars Vaivars atturējās komentēt izveidojušos situāciju, norādot, ka tuvākajās dienās tikšot rīkota atklāta mediju konference, kurā tiks skaidrotas attiecības ar banku un uzņēmuma tālākās darbības plāni.

Tiesā banka vērusies pēc ilgstošiem mēģinājumiem vairāk nekā gada garumā atrisināt situāciju un veikt uzņēmuma saistību pārstrukturēšanu. Pēc Svilāna teiktā, banka ilgstoši atbalstījusi uzņēmumu ekonomikas lejupslīdes laikā, lai veicinātu biznesa restrukturizāciju. Tostarp "Swedbank" sniegusi atbalstu "DK Daugavai", lai tā spētu investēt mazumtirdzniecības tīkla izveidē, piešķirot atvieglojuma periodu aizdevumiem vairāk nekā pusgada garumā.

Mazumtirdzniecības tīkls ir izveidots un sekmīgi strādā, taču ir nodots citam uzņēmumam - SIA "Piena un maizes nams Daugava", kas pašlaik ir ekskluzīvais "DK Daugavas" produktu izplatītājs un, pēc Svilāna sacītā, iepērk produktus par cenām, kas nenodrošina pat ražošanas izmaksu segšanu.

"Tāpat, pēc "Swedbank" sniegtās informācija, "DK Daugava" pretlikumīgi ir nodevusi ar uzņēmuma vienīgo īpašnieku Aigaru Vaivaru saistītām personām savas preču zīmes.

"Ņemot vērā šo un citus pārkāpumus, kreditors nevar bezdarbībā noraudzīsies, kā kredītņēmējs ignorē ar līgumu uzņemtās saistības un kā pakāpeniski tiek zaudēti iespējamie aizdevumu atmaksas līdzekļi un aizdevumu nodrošinājums," aizdevuma piedziņu pamatoja Svilāns, uzsverot, ka bankas izvēlētie parāda piedziņas līdzekļi ir iespējami saudzīgi, lai netiktu ierobežota uzņēmuma darbība.

"Ņemot vērā uzņēmuma saistību apjomu pret banku, ja uzņēmuma darbība tiktu apturēta, visticamāk, tās pilnībā nebūtu iespējams segt, tāpēc šādā gadījumā banka ciestu zaudējumus. Tāpēc uzņēmuma turpmāka darbība atkarīga vienīgi no uzņēmuma vadības un īpašnieku rīcības," norādīja Svilāns, apgalvojot, ka "banka vienmēr iestājas par godprātīgu biznesu, kur puses pilda savas apņemšanās, rīkojas caurspīdīgi un godīgi, savukārt pretējās situācijās rīkojamies stingri un atbilstoši likumam".

Biznesa portāls "Nozare.lv" Patentu valdes mājaslapā pārliecinājās, ka, piemēram, vairākas preču zīmes ar nosaukumu "Daugava. Dzīvi produkti" ir Aigara Vaivara 20 gadus vecā dēla Silvestra Vaivara īpašumā. Tāpat S.Vaivars ir īpašnieks vairāku "DK Daugava" produktu preču zīmēm, piemēram, "Daugava Grill Siers", "Daugava Rjaženka", "Daugava Kefīrs", "Daugava Tīrkultūra", "Daugava Jogurts" u.c.

SIA "Piena un maizes nams Daugava" vienīgajai īpašniecei, līdz šim publiski nezināmajai Baibai Batragai, arī pieder vairākas ar "DK Daugavu" saistītas preču zīmes.

Informācija Uzņēmumu reģistra apkalpojošās firmas "Lursoft" mājaslapā liecina, ka Batraga, par kuru arī interneta meklētājos nav pieejama nekāda informācija, par SIA "Piena un maizes nams Daugava", kam pieder "DK Daugava" izveidotais mazumtirdzniecības tīkls ar vairāk nekā 20 veikaliem, īpašnieci kļuvusi 2010.gada maijā.

2008.gada 4.aprīlī dibinātais SIA "Piena un maizes nams Daugava" sākotnēji vienādās daļās piederēja pašam Vaivaram un kādai Sigitai Pētersonei, kuras daļas 2008.gada novembrī nonāca Sindijas Vaivares īpašumā. 2009.gada martā Sindija Vaivare kļuva par vienīgo uzņēmuma īpašnieci, bet jau 2009.gada oktobrī par vienīgo īpašnieku atkal kļuva Vaivars.

Pēc dažiem mēnešiem - 2010.gada janvārī - par SIA "Piena un maizes nams Daugava" vienīgo īpašnieku kļuva Vaivara dēls Silvestrs. Taču patlaban uzņēmums pilnībā pieder Batragai.

Saskaņā ar "Lursoft" datiem A.Vaivars gan joprojām ir vienīgais "DK Daugava" īpašnieks. Turklāt A.Vaivars ir arī uzņēmuma vienīgais valdes loceklis.

Jau vēstīts, ka "DK Daugava" 2009.gadu noslēdza ar 542 748 latu zaudējumiem, lai gan vēl 2008.gadā uzņēmums strādāja ar 242 466 latu peļņu, liecina "Lursoft" informācija.

"Daudznozaru kompānijas "Daugava"" apgrozījums 2009.gadā bija samazinājies par 14,1% - no 1,9 miljoniem latu 2008.gadā līdz 1,64 miljoniem latu.

Iepriekš Vaivars 2009.gadu raksturoja kā ļoti smagu daudzo pārmaiņu dēļ.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, SIA "Daudznozaru kompānijas "Daugava"" pamatkapitāls ir 1 603 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!