Foto: Shutterstock
Saistībā ar ražošanai nepieciešamo izejvielu cenu pieaugumu nākamgad gaidāms alus cenu kāpums, pastāstīja aptaujātie alus ražotāju pārstāvji.

Alus darītavas "Aldaris" valdes priekšsēdētāja Ināra Šure norādīja, ka pieaugošo ražošanas izmaksu dēļ nākamajā gadā prognozējams alus cenu pieaugums. "Pēdējo piecu gadu laikā vēl nav piedzīvota tāda situācija, ka tik daudzas izmaksas strauji palielinās. Jau zināms, ka pieaugs iesala cena, nākamgad pieaugs arī iepakojumu cenas, benzīna, enerģijas un gāzes cenas arī palielinājušās, kā arī, protams, nodokļu slogs palielinājies," pavēstīja Šure un piebilda, ka nākamais gads būs izdzīvošanas gads alus darītājiem.

Viņa atzina, ka pēdējos gadus uzņēmums kāpinājis efektivitāti, kā arī maksimāli optimizējis izmaksas un pašlaik ir sasniegta optimizācijas robeža. "Vairs nav ko optimizēt, tāpēc ražotāji nespēs visas pieaugošās izmaksas paņemt uz sevi un daļu vajadzēs segt patērētājiem," atzina Šure.

Viņa piebilda, ka arī mazajiem alus ražotājiem nākamais gads būs sarežģīts, jo viņiem optimizācija ir grūtāks process. "Jo mazāk saražo, jo dārgāk sanāk," paskaidroja Šure un pauda cerību, ka nākamo gadu visi alus ražotāji izturēs. "Cerams, valdība nemetīs sprunguļus ražotāju attīstības ceļā, palielinot jau tā lielo nodokļu nastu," teica Šure.

Arī Užavas alus darītavas "Zaksi" izpilddirektore Īrisa Roze norādīja, ka pēdējā laikā iesala cenas tirgū ir pieaugušas jau par 40%.

Viņa atzina, ka nākamajā gadā alus ražotājiem būs problēmas ar izejvielām. "Izejvielu iepirkuma cenas strauji aug, tas, protams, alus darītavas ietekmēs negatīvi," ziņoja izpilddirektore un piebilda, ka Latvijas tirgus apstākļos arī produktu cenas īpaši nevar celt, jo patērētāju maksātspēja ir ļoti ierobežota.

Jau vēstīts, ka nākamais gads Latvijas alus tirgum var kļūt par vienu no grūtākajiem, jo pasaules tirgos būtiski kāpušas galveno alus ražošanas izejvielu cenas, kā arī negatīvu ietekmi atstās plānotās izmaiņas nodokļu sistēmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!