Foto: Shutterstock
Pārliecinošs vairākums jeb 86% Latvijas uzņēmēju darbaspēka produktivitāti vērtē kā zemu, secināts korporatīvo finanšu kompānijas "Laika stars" pētījumā, kura laikā aptaujāti 360 dažādu nozaru uzņēmumi.

"Laika stara" investīciju projektu vadītājs Vladislavs Greķis trešdien, iepazīstinot žurnālistus ar pētījuma rezultātiem, norādīja, ka intervijās uzņēmēji minējuši ne tikai to, ka darbinieki ir slinki, bet arī atzinuši, ka nereti strādājošajiem pietrūkst motivācijas un viņiem ir pasīva, reizēm pat depresīva attieksme.

Saskaņā ar "Laika stara" apkopotajiem datiem Latvijā pērn produktivitāte uz vienu darbinieku bijusi uz pusi zemāka salīdzinājumā ar Eiropas Savienības (ES) vidējo līmeni. Turklāt gan lietuvieši, gan arī igauņi strādā čaklāk par mums, un viens darbinieks šajās valstīs spēj padarīt vairāk nekā pie mums.

Arī produktivitāte uz vienu nostrādāto stundu Latvijā krietni atpaliek no vidējā ES līmeņa. Šajā gadījumā Latvijā strādājošie vienā stundā spēj padarīt tikai 38% no vidējā ES līmeņa, Lietuvā tie ir 42%, bet Igaunijā tuvu 50%.

"Laika stara" valdes priekšsēdētājs Vadims Jerošenko pieļāva, ka zemā darba produktivitāte Latvijā saistīta ar to, ka līdz šim likumdošana bijusi darba ņēmēju, nevis darba devēju pusē, tāpēc darbiniekiem "sabojājusies" attieksme pret darba devējiem. Taču tagad situācija nedaudz sākot mainīties uz labo pusi.

Papildus zemajai produktivitātei 34% uzņēmēju arī minējuši, ka Latvijā trūkst augsta līmeņa vadītāju ne tikai biznesā, bet arī valsts iestādēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!