Foto: DELFI
Eiropas Komisija ir aizdomas, ka Baltijas valstu dzelzceļa kravu pārvadājumu un ar tiem saistītu ražojumu nozares uzņēmumi varētu būt pārkāpuši ES pretmonopolu noteikumus, kuri aizliedz karteļus un uzņēmējdarbības ierobežošanu, un/vai dominējoša stāvokļa tirgū ļaunprātīgu izmantošanu, informēja EK pārstāvniecība.

EK arī apstiprina, ka tās ierēdņi otrdien veica iepriekš nepieteiktas pārbaudes Baltijas valstu dzelzceļa kravu pārvadājumu un ar tiem saistītu ražojumu nozares uzņēmumos.

Iepriekš nepieteiktas pārbaudes ir pirmais pasākums, ja rodas aizdomas par konkurenci ierobežojošām darbībām, skaidro komisija.

Tas, ka EK veic šādas pārbaudes, vēl nenozīmē, ka uzņēmumi ir veikuši konkurenci ierobežojošas darbības. Termiņš, kurā jāpabeidz izmeklēšana par konkurenci ierobežojošu rīcību, nav oficiāli noteikts.

Izmeklēšanas ilgumu noteiks vairāki faktori, tostarp katra konkrētā gadījuma sarežģītība, tas, cik lielā mērā iesaistītie uzņēmumi sadarbojas ar Komisiju, un uzņēmumu aizstāvības tiesību īstenošana, norāda EK.

Jau ziņots, ka otrdien VAS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) telpās negaidītā pārbaudē ieradās Eiropas Komisijas pārstāvji. Eiropas Komisijas Ģenerāldirektorāta pārstāvji konkurences jautājumos bija ieguvuši tiesības pārbaudīt LDz dokumentāciju, vēstīja laikraksts "Telegraf".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!