Foto: F64
Nākamajā gadā lauku tūrisma nozarē tiek prognozēts 10% pieaugums nakšņojušo viesu skaita ziņā, pastāstīja Latvijas lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" valdes priekšsēdētāja Asnāte Ziemele.

Kā vēsta Ziemele, šogad vērojams 12% pieaugums, salīdzinot ar 2009.gadu, kad lauku tūrisma nozarē attiecībā pret 2008.gadu piedzīvots 30% kritums. "Šogad Latvijas iedzīvotāji mazāk izvēlējušies ceļot uz kaimiņvalstīm, kas, iespējams, būtu skaidrojams ar finansiālo ekonomisko situāciju. Taču, pateicoties īpašajiem laika apstākļiem karstajā vasarā, šogad par 10% pieaudzis atpūtnieku skaits no Krievijas," norāda Ziemele, piebilstot, ka tomēr aptuveni 80% līdz 90% no lauku tūrisma naktsmītņu klientiem bijuši Latvijas iedzīvotāji.

Asociācijas valdes priekšsēdētāja klāsta, ka šajā gadā novērota tendence, lauku tūrisma piekritējiem izvēloties interesantākas brīvdienas, kam pierādījums bijusi Slīteres ceļotāju diena jūnijā, kad Slīteres nacionālā parka iedzīvotāju, parka administrācijas, vietējās pašvaldības un "Lauku ceļotāja"' sadarbības rezultātā aptuveni 1000 cilvēku apmeklēja Slīteri, izmēģinot kādu no 12 kājāmgājēju, velo vai auto maršrutiem, piedaloties dabas ekskursijās, dodoties ar zvejniekiem jūrā, skatoties vecās kinohronikas Mazirbes tautas namā un uzkāpjot Šlīteres bākā.

"Pieprasījums liecina, ka lauku tūrisms kļūst izsmalcināts - ceļotāju interese nav tikai virspusēja, un cilvēki ir atsaucīgi jaunai, interesanti pasniegtai informācijai," skaidro Ziemele.

Šajā gadā "Lauku ceļotājs" sadarbībā ar Eiropas lauku tūrisma federāciju "Eurogites" un partneriem - lauku tūrisma organizācijām no Bulgārijas, Slovēnijas, Grieķijas un Spānijas - noslēdz Eiropas Savienības projektu "Qualitool", kurā tika izveidots praktisks interneta apmācības līdzeklis lauku tūrisma saimniekiem.

Ziemele norāda, ka, lai arī pastāv minimālās prasības, kas visās valstīs lauku tūrismā ir apmēram vienā līmenī, tomēr kvalitātes kritēriju izpratne un interpretācija dažādās valstīs ir atšķirīga.

"Latvijas lauku tūrisma mītņu kvalitāte ir laba tehniskā ziņā - ērtas gultas, labi iekārtotas telpas kļūst pašsaprotamas. Nākamgad uzmanība jāpievērš citiem kvalitātes aspektiem - ēdiens, apkalpošana, attieksme, profesionāli sagatavots un interesants papildus piedāvājums atbilstoši dažādām interesēm - svinības, aktīvā atpūta, dabas izziņa, vēsture, tradīcijas, informācija," uzskata Ziemele.

"Lauku ceļotājs" ir profesionāla lauku tūrisma asociācija, kas dibināta 1993.gadā un patlaban apvieno aptuveni 300 biedrus - lauku naktsmītņu saimniekus visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!