Foto: DELFI
AS "Parex banka" un AS "Citadeles banka" padomes un valdes locekļi ir atbildīgi par visiem pieņemtajiem lēmumiem un rīcību banku darbības nodrošināšanai un aktīvu sekmīgai pārvaldei, taču valsts ir definējusi savu līdzatbildību par tiem lēmumiem, kas skar abu banku pārvaldību un restrukturizācijas plāna izpildi, informē Ekonomikas ministrija (EM).

Ministrija skaidro, ka valsts ir līdzatbildīga par atsevišķu lēmumu pieņemšanu, piemēram, AS "Parex banka" sadalīšanu divās bankās, lai nodrošinātu finanšu sistēmas stabilitāti valstī, valsts interešu aizsardzību un atgūtu pēc iespējas vairāk ieguldīto valsts līdzekļu. Tāpēc valsts ir definējusi savu līdzatbildību par lēmumiem, kas skar "Parex" un "Citadeles" pārvaldību un restrukturizācijas plāna izpildi un par kuriem tiek pieņemts īpašs Ministru kabineta lēmums. Atbildību par šiem lēmumiem valsts dala ar amatpersonām, kas valsts uzdevumā tos izpilda, skaidro EM.

Ministrija arī uzsver, ka valstij nav tiesību un Ministru kabinets nav atbrīvojis "Parex" un "Citadeles" amatpersonas no atbildības par darbībām, ko tās ir veikušas kā banku valdes vai padomes locekļi. Ministrija norāda, ka valdības lēmumu mērķis ir nodrošināt Eiropas Komisijas apstiprinātā "Parex" valsts atbalsta restrukturizācijas plāna izpildi un atgūt valsts sniegto finanšu atbalstu bankām.

Portāls "Pietiek.com" piektdien vēstīja, ka valdība šīs nedēļas sēdē pieņēmusi lēmumu, kura rezultātā "Parex" bankas padomes un valdes locekļiem "noņemta visa vai būtiska daļa atbildības par veiktajām darbībām šajos posteņos". "Pietiek.com" plašāk nepaskaidro lēmuma būtību, taču kāds vārdā nenosaukts ministrs, kas piedalījies sēdē, portālam sacījis, ka "atbrīvojums attiecas uz tiem gadījumiem, kuros valdība kā īpašnieks ar lēmumu norāda bankas menedžmentam kā rīkoties". "Tie ir īpaši atrunāti gadījumi," sacījis ministrs.

Jau ziņots, ka 2008.gada 8.novembrī valsts nolēma glābt finanšu grūtībās nonākušo AS "Parex banka" un par diviem latiem iegādājās bankas kontrolpaketi, kopš tā laika ieguldot bankā vairāk nekā 800 miljonus latu.

Pērn augustā "Parex" sadalīta, izveidojot jaunu valstij piederošu banku "Citadele", kas pārņēma "Parex bankas" "labos" aktīvus un darbojas kā atsevišķa kredītiestāde, ko neapgrūtinās "Parex bankai" uzliktie darbības ierobežojumi, piemēram, aizliegums izsniegt kredītus. Valsts cer vēlāk "Citadeli" pārdot, lai atgūtu vismaz daļu no saviem ieguldījumiem "Parex bankā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!