Kabeļtelevīzijas operatoru "Baltkom" un "IZZI" iecerētā apvienošanās, ko patlaban izskata Konkurences padome, apstiprinoša lēmuma gadījumā var radīt dominējošu uzņēmumu, kas kontrolēs lielāko kabeļtelevīzijas tirgus daļu Rīgā (70-80%) un lielu daļu Latvijā, uzskata "TV3 Latvia".

Telekompānija uzskata, ka šī apvienošanās jāskata visas Latvijas televīzijas nozares kontekstā.

"TV3 Latvija" norāda, ka kabeļtelevīzija Latvijā ir populārākais televīzijas veids. Pārējie izplatīšanas veidi, kā Interneta protokola televīzija (IPTV), satelīttelevīzija un virszemes televīzija aizņem salīdzinoši daudz mazāku daļu. Tāpēc iecerētajam darījumam būs tālejošas sekas uz visu televīzijas jomu, ne tikai uz kabeļtelevīziju.

"TV3 Latvia" uzskata, ka šī apvienošanās jāskata visas Latvijas televīzijas nozares kontekstā. "Latvijā veidotie televīzijas komerckanāli, piemēram, TV6, lai nokļūtu līdz skatītājam, kļūs atkarīgi no viena kabeļoperatora un tā uzskatiem par to, kā jāveido programmu pakas, kādiem kanāliem dodama priekšroka, un kā jāveido savstarpējās attiecības ar kanālu veidotājiem, televīzijām," norāda telekompānija.

Jau patlaban situācija ir saspringta, skaidro "TV3 Latvia", kam jau tuvākajā laikā esot jāizsver, vai iespējams turpināt kanālu TV6 un 3+ retranslāciju "Baltkom" kabeļtīklos. Līdz šim "Baltkom" demonstrē atšķirīgu pieeju ārzemju kanāliem un vietējiem kanāliem. Cik zināms, ārzemju kanāli tiek translēti pamatojoties uz līgumiem, kuri nosaka pušu atbildību un samaksu. Savukārt kanāli TV6 un 3+ tiek translēti bez līgumiem, bez samaksas kanālu veidotājiem - lai gan kabeļoperators maksu no saviem skatītājiem iekasē. Ja šādu praksi pārņem un turpina jaunais uzņēmums, tad tas nozīmēs problēmu dubultošanos vietējiem kanālu veidotājiem, uzskata "TV3 Latvia".

Kabeļtelevīzijā pieejamam televīzijas saturam ir tiešs iespaids nacionālā līmenī, kas neaprobežojas tikai ar izklaides žanru, uzskata TV operators. "Tas ir jautājums par valsts valodas lietošanu un izplatību, par vietējo programmu radīšanu. Lielie ārzemju kanāli vienmēr būs labākā pozīcijā, jo tiem valodas un satura dēļ ir pieejams lielāks izplatīšanas tirgus, un tiem nav tik svarīgi, vai vienas vai otras valsts kabeļtelevīzijas operators to iekļauj piedāvājumā. Šajā gadījumā brīvais tirgus strādā. Turpretim Latvijas kanāliem izplatība ir ierobežota. Ja tiem vietējā tirgū tiek piemēroti diskriminējoši noteikumi bez iespējas izvēlēties līdzvērtīgu izplatīšanas veidu, kanāli var neizdzīvot," skaidro uzņēmums.

"TV3 Latvia" ģenerāldirektore Baiba Zūzena norāda: "Ja Konkurences padome atļauj "Baltkom" un "IZZI" apvienošanos, jaunradītajam dominējošam kabeļtelevīzijas uzņēmumam nepieciešams ierobežot iespējas lietot spēka pozīciju attiecībās ar klientiem un vietējām televīzijām. Tirgus kā regulējošs spēks var darboties tikai tad, ja ir konkurence."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!