Foto: F64
Svētdien Vācijas pilsētā Freizingā notiks 2013. gada Eiropas basketbola čempionāta kvalifikācijas grupu izloze vīriešiem un sievietēm. Jau zināms, ka Latvijas vīriešu izlase ir ielikta trešajā grozā, bet mūsu dāmas ir pirmajā grozā.

Zināms, kuru valstu izlases noteikti nebūs mūsu pretinieces (vīriešiem - Melnkalne, Beļģija, Portugāle. Ungārija un Zviedrija, sievietēm - Melnkalne, Lietuva, Baltkrievija un Spānija). Vīriešu izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis jau paspēja secināt, ka viņu vairs nav iespējams nobaidīt ne ar kādu izlozi un viņam svētdien vai pirmdien kolēģi noteikti prasīs komentārus par Latvijas izlases izredzēm. Savukārt par sieviešu izlasi pat nav kam īsti kaut ko jautāt - ja nu vienīgi pašām spēlētājām.

Latvijas sieviešu basketbola izlase joprojām ir bez galvenā trenera un līdz ar to vispār bez treneriem. Nekas traģisks tas nav, jo izlases treneriem pašreiz tik un tā vēl nebūtu, ko darīt - kvalifikācijas turnīrs risināsies nākamvasar no 13. jūnija līdz 14. jūlijam. Līdz tam laikam var paspēt izskatīt daudzas kandidatūras un ne pa vienai reizei vien, taču tur jau tā lieta, ka - nav, ko izskatīt! Pašreiz Latvijas basketbola savienības Treneru komisijas dienas kārtībā ir tikai viens kandidāts uz izlases galvenā trenera vietu - Aigars Nerips. Treneris, kuram ir pieredze darbā ar izlasi pie trim iepriekšējiem galvenajiem treneriem, taču vai tas ir labākais variants... To pašreiz nebūtu korekti apspriest un neesmu arī tas, kuram to vajadzētu darīt. Treneris zināms, treneris ar darba pieredzi izlasē un visām izlases spēlētājām labi pazīstams, taču basketbola aprindās viedokļi un vērtējumi par viņu ir dažādi. Arī tas ir tikai normāli. Trenerim nav pilnīgi visiem jāpatīk. Runa ir par ko citu - proti, vai patiešām Latvijā vairs nav basketbola treneru, kuri varētu un - galvenais - gribētu stāties pie sieviešu izlases stūres? Eiropas čempionātu laikā no visām pusēm taču var dzirdēt "vērtīgus padomus", kritiku par izlases sastāvu un spēles taktiku, taču tagad visi padomdevēji kaut kur pēkšņi pazuduši. Laikam salīduši alās un gaida, kad atkal varēs izteikties. Kritizēt un no malas pamācīt citus taču vienmēr ir bijis vieglāk (un drošāk) nekā darīt pašam.

Atkal jāmeklē treneris ārzemēs? To ne, par ārzemju treneri esam kategoriski pret. Iepriekšējā kvalifikācijas turnīrā un finālturnīrā nācās dzirdēt neizpratnes pilnus jautājumus no sērijas "ko tas grieķis te dara" un "vai tad pašiem nav treneru". Šis "kaut kāds grieķis" šosezon, starp citu, sekmīgi vada vienu no spēcīgākajiem sieviešu basketbola klubiem Eiropā, kamēr mūsu pašu "speciālistus" uz tādām komandām nezin kāpēc neaicina. Kur tad viņi ir - pašmāju treneri un Latvijas basketbola patrioti? Varbūt visi bailīgi kļuvuši? Sak, es labāk no malas paskatīšos, kas tur nāks un kas viņam sanāks, bet tad savas domas pateikšu. Jebkura iznākuma gadījumā neko nezaudēju. 

Spānijā neviens neraud, ka tās vīriešu izlasi vada itālietis Seržio Skariolo, savukārt Krievijā visi ir sajūsmā par amerikāni Deividu Blatu, kaut gan šajās valstīs laikam labu treneru netrūkst. Mēs sevi laikam uzskatām par gudrākajiem un labākajiem un varbūt, ka tā arī ir, bet - kur tad visi palikuši? Par kategorisku nostāju pret ārzemju treneri varētu tikai priecāties, ja uz Latvijas sieviešu izlases galvenā trenera vietu konkurētu vismaz 3-4 pašmāju treneri, taču ir tikai viens vienīgs kandidāts... Nebūt nerosinu aicināt ārzemju treneri, vienkārši pilda neizpratne par to, kāpēc neviens no daudzajiem padomdevējiem Eiropas čempionātu finālturnīru laikā pats vai varbūt apvienojoties vēl ar pāris tādiem pašiem nenāk un nepiesakās darboties izlasē.

Varbūt jāpalūdz atgriezties Ainaru Zvirgzdiņu? Nu, ko jūs, viņš taču atgriezās vīriešu basketbolā... Turklāt aizkulisēs runā, ka Zvirgzdiņam ir piedāvājums palīdzēt darbā ar kādu basketbola lielvalsts izlasi Londonas olimpiskajās spēlēs un gatavojoties tām. Gundars Vētra? Ir dzirdēta neoficiāla nostāja neaicināt trenerus no vīriešu komandām un tāpēc šī kandidatūra arī atkrīt, kaut gan tieši Vētra no visiem mūsu basketbola treneriem iepriekšējos gados ir guvis lielākos panākumus darbā ar ... sieviešu komandu (Jekaterinburgas UGMK). Tiesa, lai Zvirgzdiņš vai Vētra, vai vēl kāds cits patiešām nopietni apsvērtu iespēju vadīt Latvijas sieviešu izlasi, viņiem laikam tomēr vispirms ir jājūt vismaz interese par sevi. Pašreiz situācija ir tāda, kāda tā ir. Visticamāk, ka Aigars Nerips kļūs par Latvijas sieviešu izlases galveno treneri un tādā gadījumā novēlu viņam veiksmi. Un izturību, jo tad droši vien atkal sarosīsies daudzie padomdevēji un kritiķi. Viņiem atkal būs, ko teikt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!