Sestdien, 22.novembrī Ministru kabinetā oficiāli atklāts Eiropas Savienības (ES) fondu 2014.-2020. gada plānošanas programmas "Izaugsme un nodarbinātība" sākums. Darbības programma nosaka ES fondu investīciju principus, sasniedzamos rezultātus un atbalsta jomas nākamajiem septiņiem plānošanas perioda gadiem.

EK Reģionālās politikas komisāre Korina Krecu  video uzrunā norāda: "ES dalībvalstu vidū Latvija ir viena no pirmajām, kas definējusi savu politikas programmu attiecībā uz ES fondiem. Tas nozīmē, ka Latvija var sākt nopietni strādāt, lai veicinātu izaugsmi, taču tas nozīmē arī to, ka Latvija būs kā paraugs citām ES dalībvalstīm. Patlaban viss ir atkarīgs tikai no Latvijas šīs programmas veiksmīgā realizēšanā. Tostarp jāsāk identificēt, atlasīt un īstenot augstas kvalitātes projektus, kas piedāvātu labākos risinājumus Latvijas izaugsmei.”

2014.-2020. gadā nozīmīgākās ES investīcijas paredzēts novirzīt nabadzības riskam pakļauto iedzīvotāju skaita samazināšanai, sniedzot atbilstošas apmācības, uzlabojot veselības stāvokli un integrējot darba tirgū, kā arī nodarbinātības veicināšanai, integrējot ilgtermiņa bezdarbniekus un jauniešus darba tirgū. ES fondu atbalsts paredzēts arī primārās enerģijas patēriņa samazināšanai, uzlabojot energoefektivitāti privātajā un publiskajā dzīvojamajā fondā, uzlabojot energoefektivitāti industriālajā ražošanā un atbalstot energoefektivitātes palielināšanu sabiedriskajā transportā.

Tāpat plānota investīciju palielināšana pētniecībā un attīstībā, privāto investīciju piesaistes veicināšana, kā arī sadarbības aktivizēšana starp pētniecības institūcijām un uzņēmējiem. ES fondu ieguldījumi plānoti arī informācijas un komunikāciju tehnoloģiju un transporta infrastruktūras uzlabojumiem, kas tieši ietekmē ekonomikas produktivitāti, kalpo par pamatu inovācijām un palielina iekšējo un ārējo mobilitāti cilvēkiem un precēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!