Sestdien, 12. augustā Tallinas dziesmu svētku estrādē savas pēdējās pasaules koncertturnejas "Twenty Four Seven" ietvaros koncertu sniedza leģendārā rokdziedātāja Tīna Tērnere. Turneja sākās 3. jūlijā Cīrihē, kur rokmūzikas karaliene arī oficiāli paziņoja, ka šī ir viņas pēdējā koncertturneja.
Pēc koncertiem Eiropā Tīna Tērnere dosies uz Kandāu un Amerikas Savienotajām valstīm, kur Sanfrancisko 16. decembrī notiks turnejas pēdējais koncerts. Turpmāk māksliniece uzstāsies tikai šaurā draugu lokā vai īpašos labdarības koncertos.

"Esmu uzstājusies 44 gadus. Man tiešām beidzot pienācis laiks noaut savas dejošanas kurpes," teica Tērnere, paskaidrojot, ka nespēj dziedāt nelēkājot. Taču, neskatoties uz to, “vecmāmiņa ar seksīgajām kājām” visu Tallinas koncertu pavadīja nepārtrauktā kustībā. Vērojot viņu, pārņēma šaubas, par viņas cienījamo vecumu.

Igaunijas un tās kaimiņvalstu publikai iespēja redzēt fantastisko dziedātāju radās tikai pateicoties veiksmīgām Igaunijas koncertu organizatoru sarunām ar Tērneres menedžeriem, kas ilga veselus astoņus mēnešus. “Lēmumu - koncertturnejā iekļaut arī koncertu Igaunijā - izdevās panākt galvenokārt tāpēc, ka dažu pēdējo gadu laikā mēs Igaunijā jau bijām noorganizējuši veiksmīgus Maikla Džeksona un "Rolling Stones" koncertus," iepriekš atzina menedžeris Lauri Laubre.

Pēc vēl neapstiprinātām ziņām uz koncertu bija ieradušies apmēram 50 tūkstoši apmeklētāju. No Latvijas Tīnu skatīties devās apmēram 10 tūkstoši cilvēku un pat apmēram 5 tūkstošiem lietuviešu ceļš nešķita par ne par grūtu, ne garu, lai redzētu brīnišķīgo, apskaužamās enerģijas apveltīto izpildītāju.

Bet ceļā iztērēto enerģiju Tīna savai publikai arī nesavtīgi atdeva, nemitīgi apliecinot tai savu mīlestību un cieņu, sūtot tai pat gaisa skūpstus.

Ik kustībā bija jūtams, cik daudz dziedātājai nozīmē viņas fani. Koncertam īpašu noskaņu piešķīra arī fakts, ka šī viņai tomēr ir viena no pēdējām iespējām būt tik iespaidīga fanu skaitu priekšā. Viņa saka: "Es esmu laimīga, ka varu to darīt vēl pēdējo reizi, un darīt tā, lai cilvēki atcerētos par mani to labāko."

Arī laika apstākļiem pār leģendāro dziedātāju nebija varas. Lai gan lija lietus, skatītāji bija ieradušies jau labu laiku pirms zvaigznes uzstāšanās.

Koncerts ilga divas stundas, kurās Tīna izpildīja dziesmas no savas karjeras sākuma līdz pat pēdējā albuma “24/7” dziesmām, tādējādi visu paaudžu faniem bija iespēja dzirdēt savus iemīļotākos hitus.

“Tas viss sākās 60-ajos gados”, patiesā aizkustinājumā teica Tīna, ieskanoties agrīno skaņdarbu tēmām – “A Fool In Love / The Way You Love Me", ko viņa dziedāja vēl esot kopā ar savu vīru Aiku Tērneru, un "River Deep Mountain High", kas jau ir viņas solo karjeras darbs.

No 80-o gadu kompozīcijām Tīna, ģērbusies atturīgi pavedinošā tērpā, ar apbrīnojamu šarmu kopā ar savām piecām vokālistēm nodejoja “Private Dancer” (Privāto dejotāju), drīz pēc tam, neskaitāmas reizes jautājot “What's Love Got To Do With It” (Kāds gan mīlai ar to ir sakars?). Šo frāzi izteikt ar īpašu attieksmi viņa mācīja arī saviem faniem.

Protams, skanēja arī lieliskie hiti "When The Heartache is Over" un "Whatever You Need" no viņas pēdējā – jau zelta statusu ieguvušā albuma - “Twenty Four Seven”.

Tas nebija vienkāršs koncerts, tā bija izrāde, kuras veidošanā bija iesaistīti apmēram trīs simti cilvēku. Sagatavošanas darbi sākās jau piecas dienas pirms koncerta, un par viņu veikumu tiešām bija ko nobrīnīties. Skatuve bija vairākos stāvos, ļaujot mūziķiem un dejotājiem izvērsties.

Koncertā netrūka arī šova elementu, - piemēram, liesmās degošas skatuves, kas nenoliedzami bija prasmīgs video mākslinieku darbs.

No reālā koncerta skatiem un tobrīd skanošā hita videoklipiem tika veidots integrēts fons. Interesanti, ka tādējādi vēl vairāk tika uzlabots jau tā mākslinieces satriecošais izskats – uz lielajiem ekrāniem viņa izskatījās pat labākā formā, proti, slaidāka nekā patiesībā.

Koncerts beidzās ar nelielu uguņošanu, skanot “Twenty Four Seven” tēmai, kad pati Tīna jau bija pametusi skatuvi. Diemžēl, lai arī tas bija koncerta organizatoru pārdomāts nobeigums, tas neļāva faniem atkārtoti izsaukt savu elku vai vismaz kārtīgi applaudēt, - uz skatuves nekavējoties sāka rosīties skatuves strādnieki un pēc pāris minūtēm gaisā šāvās igauņu sarūpētais salūts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!