Pasaules hokeja čempionāta spēlē Kanādas izlase ar rezultātu 11:0 uzvarēja Latvijas hokejistus. Spēle ieies hokeja vēsturē ar dīvainu tiesāšanu un emocionālu līdzjutēju rīcību "Arena Riga" tribīnēs.

Foto galerija

Pirms spēles kļuva zināms, ka Latvijas izlases galvenais treneris Pjotrs Vorobjovs izmantojis iespēju pieteikt papildus spēlētājus – pieteikumā pirms mača ar Kanādu Grigorija Panteļejeva vietā parādījās juniora Kaspara Daugaviņa vārds.

Pirmā trešdaļa

Latvijas vārtos jau ceturto spēli šajā čempionātā stājās Sergejs Naumovs, savukārt Kanādai – otro spēli Marks Denī.

Pirmās minūtes beigās Latvijas vārtu priekšā viens tika atstāts Šenehens, kurš, par laimi Latvijai, nespēja apstrādāt lēkājošu ripu.

Otrās minūtes beigās efektīvu spēka paņēmienu pret Patrisu Beržeronu izpildīja Aleksejs Širokovs, pēc kā Beržerons slaidā lidojumā ietriecās bortā. Tiesnesis pārkāpumu nefiksēja.

Trešās minūtes sākumā Latvija nonāca vairākumā, kad noraidīts tika Maiks Ričardss, un jau pēc desmit sekundēm bīstamu metienu atsist bija spiests Marks Denī.

Vēl pēc pusminūtes Saviela metienu no zilās līnijas pielabot centās Sprukts un Daugaviņš, taču neveiksmīgi.

Pēc vairākumā aizvadītas minūtes Leonīds Tambijevs padarīja vienādus sastāvus, nonākot uz noraidīto soliņa.

Spēlējot vienādos sastāvos, bīstami pa Denī sargātajiem vārtiem meta Galviņš un Semjonovs, bet jau mazākumā esot, meistarību vārtos demonstrēja Naumovs, atvairot vairākus kanādiešu metienus un ļaujot Latvijas izlasei izturēt kanādiešu spiedienu vairākumā.

Arī šajā spēlē tiesnesis nebija Latvijas izlases draugs, cenšoties visiem spēkiem piepalīdzēt kanādiešiem, izdomājot noraidījumus. Tā sestajā minūtē noraidīts tika Herberts Vasiļjevs, kas Latvijas izlasei maksāja zaudētus vārtus.

No zilās līnijas pa vārtiem uzmeta Džeisons Viljamss, Naumovs nospēlēja neveiksmīgi un rezultāts kļuva 1:0 Kanādas labā.

Arī spēlējot vienādos sastāvos, Kanādas izlase pārsvarā atradās mūsu izlases aizsardzības zonā un jo bieži ar metieniem apdraudēja Naumova sargātos vārtus.

Astotajā minūtē tiesnesis, amerikānis Riks Lūkers atkal atrada iespēju noraidīt Latvijas spēlētāju. Šoreiz noraidīts tika Lauris Dārziņš, taču ar to Lūkeram nebija gana, jo vēl pēc 28 sekundēm viņš savas kaimiņtautas izlasei deva iespēju spēlēt piecatā pret trim, noraidot Kasparu Astašenko.

Nav jābrīnās, ka kanādieši atrada iespēju gūt vārtus, kad viens vārtu priekšā ar ripu nonāca Sidnijs Krosbijs, kas tad arī nekļūdīgi raidīja ripu vārtos. Lūkera darbs nesa jau otro ražu.

Lūkers turpināja priecēt klātesošos arī 12.minūtē, kad saskatīja Vasiļjeva pārkāpumu situācijā, kurā noteikumi tika pārkāpti pret Vasiļjevu, noraidot Herbertu uz divām minūtēm, taču pēc brīža, labodams situāciju, noraidīja Brendanu Šenehenu.

Latvija, spēlējot vairākumā, teicami kombinēja, taču situācijās, kad kādam vajadzēja atrasties vārtu priekšā, lai pielabotu metienu, šis kāds tur nebija. Jāatzīmē arī tas, ka vismaz divās epizodēs Lūkers nefiksēja pārkāpumus pret Latvijas izlasi.

Piecpadsmitās minūtes sākumā Lūkers ar diktora palīdzību lūdza skatītājus nemest laukumā santīmus un uzreiz pēc tam noraidīja Arvīdu Reķi, par ko saņēmu jaunu devu Latvijas sīknaudas.

Aizvadījuši vairākumā 29 sekundes, Kanādas hokejisti panāca jau 3:0. Vārtus guva Breds Boijess. Jāatzīmē, ka šie vārti pilnībā ierakstāmi Naumova kontā, jo Sergejs nebija nosedzis tuvo vārtu stūri.

Vēl pēc mirkļa Latviju no vārtu zaudējuma glāba Georgijs Pujacs, kurš "nocēla" ripu no tukšu vārtu priekšas brīdī, kad Naumovs bija devies kaut kur malā.

Juzdams Naumova neveiksmīgo spēli, Vorobjovs 16.minūtes vidū vārtu sargāšanu uzticēja Mārtiņam Raitumam.

Nevēlēdamies ļaut Raitumam pārāk ilgi palikt bez darba, Lūkers 16.minūtes beigās noraidīja Arvīdu Reķi, tādējādi dodot iespēju jau neilgi pēc došanās laukumā, Latvijas vārtsargam aktīvi iesaistīties spēlē.

Diemžēl arī Raitumam šī spēle sākās neveiksmīgi, jo divas sekundes pirms Reķa atgriešanās laukumā kanādieši guva ceturtos vārtus. Rezultatīvs raidījums kreisajā "devītniekā" padevās Patrisam Beržeronam.

Spēles 18.minūtē Lūkers noraidīja Juri Štālu, par ko pateicīgie līdzjutēji laukumā meta visu, kas pagadījās pa rokai – monētas, kartona gabalus, pudeles, mobilos telefonus, kurpes un citu drazu. Lūkers gan lūdza nedarīt to, taču pretī saņēma vēl devu dažādu priekšmetu.

Cenšoties glābt situāciju, Lūkers aizveda abas izlases no laukuma, savukārt diktors paziņoja, ka divas neizspēlētās minūtes tiks pievienotas otrajam periodam.

Otrā trešdaļa

Otrā trešdaļa sākās ar to, ka tika aizvadītas pirmā perioda divas atlikušās minūtes. Šajā laikā teicams izgājiens pa kreiso malu padevās Jānim Spruktam, kuru viņš noslēdza ar tēmīgu metienu tuvajā stūrī, tomēr labi noreaģēja Marks Denī.

Pēc tam, kad izlases apmainījās laukuma pusēm, tika uzsākts otrais periods, kura sākumā iniciatīva piederēja Latvijas izlasei.

Mūsu izlasi ar uzmundrinājumiem atbalstīja klātesošie līdzjutēji, tiesnesim veltot saukli angļu valodā: "Fuck you, referee!"

Otrā perioda pirmās minūtes beigās noraidīts tika kanādietis Niks Šulcs un Latvijai vairākumā bija pāris labas izdevības, kuras diemžēl Latvijas hokejisti nespēja realizēt.

Spēles 25.minūtē noraidīts Latvijas rindās tika Agris Saviels, un Latvijai nācās kārtējo reizi turēties pretī kanādiešu spiedienam, kuru, par nožēlošanu, mūsu hokejisti neizturēja. Rupji aizsardzībā kļūdījās Jass ar Tribuncovu, atstājot vienu vārtu priekšā Šenehenu, kas bez pūlēm raidīja ripu vārtos, panākot jau 5:0 kanādiešu labā.

Atgriežoties pie spēles vienādos sastāvos, Latvijas izlase uzsāka ofensīvu, kuras laikā ar trim bīstamiem metieniem krietni pasvīst lika Markam Denī.

Aizmirsis par drazu lietu pirmā perioda beigās, Lūkers atkal ķērās pie palīdzēšanas kanādiešiem, 28.minūtē noraidot Georgiju Pujacu bez acīmredzama iemesla.

Mazākumā pretuzbrukumā aizmuka Aleksandrs Semjonovs, kas izpildīja asu metienu no zilās līnijas. Ripa atsitās pret bortu aiz vārtiem un atlēca vārtu priekšā, taču tur nebija neviena, kas vārētu šo izdevību izmantot.

Spēles 30.minūtes beigās noraidīts tika kanādietis Maiks Kamaleri.

Pašā vairākuma sākumā Latvija pieļāva rupju kļūdu aizsardzībā, kad no vārtu zaudējuma mūsu izlasi paglāba tikai tas, ka pa ripu netrāpīja Trevors Deilijs.

Nepaguva Latvijas izlase vēl īsti ieskrieties vairākumā, kad Lūkers izlīdzināja sastāvus, noraidot Mārtiņu Cipuli.

Savu profesionālo neatbilstību izlases līmenim kārtējo reizi nodemonstrēja Tribuncovs, kura dēļ kanādiešiem bija iespēja izveidot izgājienu viens pret vienu, taču pēdējā brīdī situāciju mums labvēlīgi atrisināja Kaspars Daugaviņš, atņemot kanādietim ripu.

Bīstams metiens turpinājumā padevās Ņiživijam, taču nerezultatīvs.

Nav īsti skaidrs, kādas narkotikas Lūkers bija lietojis pirms spēles, taču spriežot pēc tām halucinācijām, kas viņam rādījās spēles laikā, acīmredzot – stipras. Tā 34.minūtē šis vīrs "no zila gaisa" izdomāja noraidījumu Aleksejam Širokovam, atstājot Latviju kārtējo reizi mazākumā, taču šoreiz Lūkera noraidījums kanādiešiem labumu nedeva.

Spēles 36.minūtē nežēlastībā krita Glens Metropolits, kuru Lūkers par neko nosūtīja uz divām minūtēm atpūsties.

Vairākumu Latvija izmantoja savdabīgi, zaudējot pie saviem vārtiem ripu un ļaujot brīvi mest pa Raituma sargātajiem vārtiem.

Lieliska iespēju gūt vārtus bija Agrim Savielam, taču tā vietā, lai mestu pa vārtiem, Agris izlēma nedaudz pavilcināties, līdz ar to moments bija jau palaists garām.

Divas iespējas gūt vārtus steigā palaida garām Cipulis, taču nevar ar pozitīvu vārdu neatzīmēt Mārtiņa cīņassparu pat pie šāda rezultāta.

Minūti pirms perioda beigām kanādiešu rindās noraidīts tika Dens Hemuī, kuram drīzumā uz otra soliņa pievienojās Aleksandrs Jerofejevs. Lūkers nespēja noraidīt tikai kanādiešus!

Trešā trešdaļa

Pusminūti pēc trešā perioda sākuma, Raituma kļūdu izmantoja Džefs Kārters, panākot jau 6:0 Kanādas labā.

Nebija beigusies vēl pirmā minūte, kad Latvijas izlases rindās noraidījumu saņēma Leonīds Tambijevs, un tā pēc divām sekundēm Latvija palika trijatā pret pieciem kanādiešiem.

Kanādas izlasei vajadzēja pusminūti, lai realizētu divu spēlētāju pārsvaru. Vārtus savā kontā ierakstīja Mets Petingers.

Nākamos vārtus Kanādas labā guva Maiks Ričardss, kuru Latvijas izlases aizsargi bija pametuši vienu vārtu priekšā.

Mazliet vēlāk vienu no retajiem Latvijas metieniem pa vārtiem izpildīja Semjonovs, taču tādus metienus neielaiž vārtsargi pat Latvijas Neatkarīgajā hokeja līgā.

Spēles 45.minūtē Lūkers noraidīja Aleksandru Semjonovu, pēc kā atkal atsākās līdzjutējiem nevajadzīgo mantu lietus.

Spēles diktors centās pūli nomierināt, sākumā lūdzot nemest priekšmetus laukumā, bet pēcāk jau lasot morāli.

Pēc aptuveni triju minūšu nekārtībām, spēles galvenais tiesnesi Riks Lūkers atkal izsludināja spēlē pārtraukumu. Vēl pēc brīža tas pats Lūkers palūdza izlasēm pamest laukumu, ko kanādieši arī paklausīgi darīja, savukārt Latvijas izlase palika uz rezervistu soliņa, izrādot solidaritāti līdzjutējiem. Pēc brīža arī Latvijas izlase devās prom.

Brīdī, kad laukumu pameta spēles tiesneši, vairāki saniknoti fani viņam meta ar dažādiem priekšmetiem pa galvu un citām ķermeņa daļām.

Jānis Sprukts devās pie diktora mikrofona un lūdza līdzjutējus nomierināties, un ļaut izspēlēt šo spēli līdz galam, taču satrakojušais pūlis izsvilpa arī Spruktu.

Spēle tika atsākta pēc aptuveni 20 minūtēm, taču Latvijai tas neko labu nedeva, jo neilgi pēc tās atsākšanas aizturētā soda laikā vārtus guva Kails Kalders.

Nepagāja ne minūte, kad rezultāts kļuva jau 10:0 Kanādas un Lūkera labā. Amerikas un Kanādas tautu draudzība sita augstu vilni. Vārtus atkal ieskaitīja Kaldera kontā.

Turpinājumā bīstami no vārtu priekšas uzmeta Lauris Dārziņš, taču vārtos ripa netrāpīja.

Bīstami pa vārtiem meta Sprukts un Cipulis, taču Denī spēlēja teicami, neļaujot Latvijai gūt goda vārtus.

Spēles 49.minūtē uz noraidīto soliņa nonāca Cipulis. Lai arī kā Latvijas izlase centās aizsargāties, taču arī šis vairākums beidzās ar gūtajiem vārtiem. Ripu zem pārliktņa raidīja Skots Hartnels. Tiesnesis vēl gāja skatīties videoatkārtojumu, taču bailes no līdzjutēju reakcijas nespēja mainīt acīmredzamo – vārti tika gūti!

Perioda 14.minūtē Kanādas rindās noraidīts tika Brents Sībruks, taču Latvijas izlases hokejisti, lai arī centās no visa spēka, vārtus gūt nespēja.

Līdz spēles beigām Latvija vēl reizi nonāca vairākumā, kura laikā vairākkārt meta pa Denī sargātajiem vārtiem, taču rezultāts, atskanot spēles beigu signālam, tā arī nemainījās. Latvija piedzīvoja smagu sagrāvi, pateicoties tiesneša anarhistiskajam darba stilam – 0:11! Lielāko sagrāvi Latvijas hokeja vēsturē pēc atgriešanās augstākajā divīzijā.

Pēcspēlēs preses konferencē

Kuriozi turpinājās arī pēcspēles preses konferencē. Pēc tam, kad Latvijas valstsvienības galvenais treneris Pjotrs Vorobjovs bija piesaucis nelabo un norādījis, ka arī šādu (domāts – bezkontakta) hokeju spēlējot, ir iespējams pakrist un salauzt kāju, ko viņš gan nevienam nenovēlot, un atzinies, ka šāds hokejs viņam riebj, teltī, kur notiek preses konferences, izsita korķus un sarunas tālākā norise nebija iespējama.

Pirms tam Vorobjovs paguva atzīt, ka Kanādas hokejisti ātrāk pielāgojušies tiesāšanas manierei. "Tad, kad kanādieši jau bija vadībā, viņi spēlēja, cenšoties izvairīties no jelkāda kontakta ar pretinieku," sacīja treneris.

Vorobjovs atzina, ka viņa trenera karjerā ar tik lielu rezultātu vēl nebija nācies zaudēt. Skatītājus viņš varot saprast, bet, viņaprāt, tomēr nav korekti teikt, ka tiesnesis salauza spēli.

Arī Kanādas izlases galvenais treneris Marks Habšeids piekrita, ka fanus var saprast.

"Latvijas līdzjutēji ir ļoti kaislīgi, tomēr dažādu priekšmetu mešana uz laukuma var sagādāt traumas hokejistiem. Bet tie, kas meta, ir daži fani, ne jau visi ir tādi," teica treneris.

  • Kanāda – Latvija 11:0 (4:0, 1:0, 6:0)
  • Vārtus guva: 5:41 Džeisons Viljamss (Breds Stjuarts) vairākumā)) 1:0, 8:49 Sidnijs Krosbijs (Džeisons Viljamss) vairākumā)) 2:0, 14:40 Breds Boijess (Džeisons Viljamss) vairākumā)) 3:0, 17:43 Patriss Beržerons (Breds Boijess, Sidnijs Krosbijs) vairākumā)) 4:0, 25:58 Brendans Šenehens (Džeisons Viljamss, Maiks Kamalleri) vairākumā)) 5:0, 40:24 Džefs Kārters (Kails Kalders, Niks Šulcs) 6:0, 41:18 Mets Petingers (Trevors Deilijs, Glens Metropolits) vairākumā)) 7:0, 42:24 Maiks Ričardss (Breds Stjuarts, Džefs Kārters) vairākumā)) 8:0, 45:59 Kails Kalders (vairākumā) 9:0, 46:31 Kails Kalders (Dens Hemuī, Maiks Ričardss) 10:0, 50:17 Skots Hartnels (Glens Metropolits) vairākumā)) 11:0.

    $t1='kanada';$t2='latvija'; include("$includes_dir/projects/hockey2006/delfistar/bestplayer5.inc"); ?>

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!