Finanšu ministrija piedāvā aplikt ar 25% ienākuma nodokli visus privātpersonu ienākumus no nekustamo īpašumu pārdošanas, lai ierobežotu spekulācijas nekustamo īpašumu tirgū un sakārtotu nodokļu maksāšanu no īpašumu pārdošanas.
Ministrijas Nodokļu politikas departamenta direktore Daina Robežniece portālam “Delfi” pastāstīja, ka ierosinājums grozīt likumu par iedzīvotāju ienākumu nodokli pagājušajā nedēļā pieteikts Valsts sekretāru sanāksmē. Likumprojektu nolemts virzīt paātrināti – ministrijām projekta izvērtēšanai atvēlēta tikai nedēļa, bet Ministru kabineta komiteja šo projektu, visticamāk, neizskatīs.

Projekts tiks iekļauts nākamā gada valsts budžeta paketē.

Šobrīd iedzīvotāju ienākumu nodokli jāmaksā par nekustamā īpašuma pārdošanu, ja īpašums pārdots gada laikā no tā iegādes. Šo normu ieviesa pirms dažiem gadiem, lai apturētu spekulācijas īpašumu tirgū.

Likuma grozījumi paredz, ka 25% ienākuma nodoklis netiks piemērots nekustamo īpašumu pārdošanai, ja īpašums tiek saimnieciskajai darbībai. Pēc Robežnieces teiktā, reizi trijos gados fiziskās personas tiks atbrīvotas no ienākuma nodokļa maksāšanas par darījumiem ar nekustamo īpašumu. Turklāt nodokļu maksātājs varēs pats izvēlēties, kuru darījumu viņš vēlas atbrīvot no nodokļa.

Ja cilvēkam ir divi privatizēti dzīvokļi, kurus viņš pārdod, lai iegādātos citu dzīvokli ar lielāku platību, un vēlāk maina šo jauno dzīvokli pret citu mītni, viņam jāmaksā nodoklis par visiem darījumiem, izņemot vienu. Cilvēkam būtu jāsamaksā 25% no starpības starp īpašuma iegādes un pārdošanas cenām. Turklāt par privatizēto dzīvokļu cenu tiks uzskatīta dzīvokļa vērtība sertifikātos. Tā 50 kvadrātmetrus liela dzīvokļa Rīgā vērtība būtu aptuveni 3000 latu, bet tirgus cena – 25 000 līdz 28 000 latu. Ja likuma grozījumi stāsies spēkā, pārdevējam nodokļos būs jāsamaksā no 5 500 līdz 6 250 latiem.

Robežniece atzina, ka ministrijai nav datu par šādu darījumu skaitu, jo ziņas par tiem pienāk ar nokavēšanos. Robežniece sacīja, ka vairākās pasaules valstīs ienākumi no nekustamo īpašumu pārdošanas tiek aplikti ar nodokļiem, un atlaides tiek piešķirtas tikai par darījumiem ar īpašumu, kas tiek izmantots kā ģimenes rezidence.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!