Latvijas jauno dzīvokļu tirgus šobrīd ir vērtējams kā vērtspapīru tirgus, nevis kā nekustamā īpašuma tirgus, šādu viedokli trešdien žurnālistiem pauda nekustamā īpašuma kompānijas "Latio" valdes valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns.
Pēc viņa teiktā, pašlaik tirgū ienāk nevis jauni mājokļi, bet kārtējā "vērtspapīru porcija". Tirgū liela ietekme ir arī spekulantiem, kuri saskata nopelnīšanas iespējas, tāpat nepārtraukti pieaug arī investoru interese.

"Latio" secinājis, ka jauno mājokļu tirgus pašlaik ir spekulatīvo darījumu tirgus un dzīvokļu patiesā vērtība atklāsies tikai tad, kad tie no spekulantu rokām nonāks pie gala patērētājiem.

Pēc kompānijas aplēsēm, nākotnē varētu veidoties uzpircējiem nelabvēlīgāka situācija, un tie nebūs ilgstoši ieinteresēti jauno dzīvokļu turēšanā. Ja viņi vēlēsies dzīvokļus pārdot, tiek prognozēts, ka cena būs jāsamazina pat par 20%.

"Latio" veicis pētījumu, apkopojot 110 jaunos projektus, kuros pērnā gada decembrī bija 8269 jaunie mājokļi. No tiem šā gada sākumā joprojām nebija pārdoti 3111 mājokļi.

"Liela daļa projektu vēl nemaz nav uzsākti un ir tikai klaja vieta, tomēr mājokļi jau tiek aktīvi pirkti. Pašlaik iegādājoties dzīvokli, jau labāk ir izvēlēties finanšu konsultantu nekā nekustamo īpašumu konsultantu," sacīja Šīns.

Viņš arī uzsvēra, ka, pašlaik iegādājoties mājokli, ir jārēķinās, ka vēlāk uzbūvētā mājokļa cena var tikt paaugstināta.

Kā liecina "Latio" pētījums, jauno mājokļu tirgū pērnā gada nogalē bija pēc dzīvokļiem cenu robežās no 900 līdz 1100 latiem par kvadrātmetru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!