Foto: AFI
Latvija pēc iekšzemes kopprodukta (IKP) uz vienu iedzīvotāju ir apsteigusi Poliju un vairs nav nabadzīgākā Eiropas Savienības (ES) valsts, liecina biznesa žurnāla "Forbes" jaunākais pētījums par pasaules valstu investīciju vides pievilcību, kurā izmantoti ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) dati.
Pēc CIP aplēsēm, Latvijas IKP uz vienu iedzīvotāju pēc pirktspējas paritātes 2005.gadā bijis 12 800 dolāri (7488 lati), kamēr pats mazākais IKP uz vienu iedzīvotāju Eiropas Savienībā ir Polijā - 12 700 dolāri (7430 lati).

Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) ir iepriecināts par sasniegto un norāda, ka Latvija izvirzījusi augstus mērķus - iekļūt pasaules pārtikušāko valstu divdesmitniekā, informē premjera padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos Arno Pjatkins.

"Forbes" dati par Latvijas izaugsmes rādītājiem liecinot, ka mūsu valsts attīstās pareizā virzienā. Premjers aicina turpināt iesākto un domāt, kā veicināt iedzīvotāju izglītību un celt valsts konkurētspēju.

Lietuvā IKP uz vienu iedzīvotāju, pēc CIP aplēsēm, 2005.gadā bijis 13 700 dolāri un Igaunijā - 16 400 dolāri.

Pēc organizācijas apkopotajiem jaunākajiem datiem, kas ietver informāciju par 232 pasaules valstīm, vislielākais IKP uz vienu iedzīvotāju pasaulē ir Luksemburgā - 62 700 dolāri (36 670 lati). Nākamais augstākais rādītājs ir Ekvatoriālajai Gvinejai, kuras ekonomisko izaugsmi pēdējos gados ir nodrošinājusi nozīmīgu naftas atradņu atklāšana un izmantošana, Norvēģijai, ASV un Gērnsijai.

Savukārt mazākais IKP uz vienu iedzīvotāju ir Austrumtimorā - 400 dolāri (234 lati), Gazas sektorā, Malavi un Somālijā.

Pēc ES statistikas biroja "Eurostat" datiem, Latvijas IKP uz vienu iedzīvotāju pēc pirktspējas paritātes 2004.gadā bija 43% no ES vidējā līmeņa, kas bija zemākais rādītājs starp visām ES valstīm. Lietuvā IKP uz vienu iedzīvotāju bija 48% apjomā no ES vidējā līmeņa un Polijā - 49% apjomā no ES vidējā līmeņa.

Pēc Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijas IKP uz vienu iedzīvotāju 2005.gada otrajā ceturksnī faktiskajās cenās bija 930 lati, bet 2000.gada salīdzināmajās cenās - 748 lati.

Jau ziņots, ka, solot labklājību un strauju tautsaimniecības attīstību tuvāko gadu laikā, Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) tradicionālajā 2006.gada Jaunā gada uzrunā norādīja, ka Latvijas uzdevums esot jau nākamgad apdzīt Poliju pēc kopprodukta uz vienu iedzīvotāju.

Pēc tam - piecu gadu laikā - Latvija varētu iekļūt starp 20 Eiropā bagātākajām valstīm, bet vēl pēc pieciem gadiem - starp 20 pasaulē bagātākajām valstīm.

Lai sasniegtu šo mērķi, premjers rosināja palielināt ekonomikas konkurētspēju. "Es uzņemos atbildību par to, lai nākamgad mums veiktos labāk," solīja Kalvītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!