Attīstot Krievijā gāzes krātuves un palielinot jaudu, nākotnē varētu izveidoties situācija, ka šai valstij nebūs vajadzīga Inčukalna pazemes gāzes krātuve (IPGK), atzina AS "Latvijas gāze" (LG) valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis.
Krievijas gāzes kompānijai "Gazprom" Latvija un citas šī reģiona valstis ir tirgus, kuru uzņēmums ir ieinteresēts palielināt. Līdz ar to, pēc viņa teiktā, "Gazprom" būs ieinteresēts ieguldīt līdzekļus IPGK attīstībā.

Dāvis skaidroja, ka gāzes patēriņš Baltijas valstīs arvien pieaug. Gāze no IPGK tiek piegādāta Latvijas, Igaunijas un Krievijas ziemeļrietumu daļas iedzīvotājiem, uzsāktas piegādes arī Lietuvai.

Šogad aukstajā laikā LG pat neesot varējusi piegādāt Lietuvas prasīto gāzes daudzumu, jo nav bijis iespējams no krātuves izsūknēt vairāk gāzes. Vispirms ar gāzi tiek apgādāta Latvija, bet citas valstis tiek apgādātas pēc iespējām, sacīja LG vadītājs.

Šogad sasniegts rekordliels gāzes izsūknēšanas apjoms - diennaktī izsūknēti 13,5 miljonu kubikmetru gāzes.

Jau ziņots, ka iepriekš neskaidri par IPGK nākotni izteicās Krievijas vēstnieks Latvijā Viktors Kaļužnijs. Viņš norādīja, ka IPGK patlaban apgādā Igauniju un, galvenais, Krievijas ziemeļrietumu reģionu. Ziemeļeiropas gāzes vads atrisina šī Krievijas reģiona apgādes problēmas, līdz ar to rodas jautājums, kas notiks ar IPGK, "būt tai vai nebūt, attīstīt vai neattīstīt to, bet par to neviens nedomā."

Pagājušajā gadā no aprīļa līdz oktobrim krātuvē iesūknēti 1,952 miljardi kubikmetru gāzes. Kopējais aktīvās jeb izsūknējamās gāzes apjoms sasniedza 2,315 miljardus kubikmetru gāzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!