Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) uz vienu iedzīvotāju pēc pirktspējas paritātes 2005.gadā bija 47% apmērā no 25 Eiropas Savienības (ES) valstu vidējā līmeņa un joprojām ir zemākais starp visām ES valstīm, liecina ceturtdien publiskotās ES statistikas biroja "Eurostat" aplēses.
No visām ES valstīm lielākais IKP uz vienu iedzīvotāju ir bijis Luksemburgā, kur ES vidējais līmenis ir pārsniegts 2,5 reizes. Augsti IKP rādītāji ir arī Īrijā, kur ES vidējais rādītājs ir pārsniegts par 37%, Dānijā - par 24%, Nīderlandē un Austrijā - par 23% un Beļģijā - par 18%.

Savukārt vismazākais IKP uz vienu iedzīvotāju pēc Latvijas ir bijis Polijā - 50% no ES vidējā līmeņa, Lietuvā - 52%, Slovākijā - 55% un Igaunijā - 57% no ES vidējā līmeņa.

Salīdzinot IKP uz vienu iedzīvotāju, "Eurostat" izmanto mākslīgu valūtu - pirktspējas standartu (Purchasing Power Standard jeb PPS), kurā ņemtas vērā cenu atšķirības dažādās valstīs. Par bāzi IKP uz vienu iedzīvotāju salīdzināšanā ir pieņemts 25 ES valstu vidējais rādītājs.

Pētījumā iekļautas arī ES kandidātvalstis. Horvātijā IKP uz vienu iedzīvotāju 2005.gadā ir bijis 47% apmērā no ES vidējā līmeņa, Rumānijā - 35%, Bulgārijā - 32% un Turcijā - 31% no ES vidējā līmeņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!