ASV vērtspapīru un biržu komisija (Securities and Exchange Commission – S.E.C.) trešdien saņēmusi tiesas orderi, iesaldēt kādā "Parex" bankas kontā esošus aktīvus trīs miljonu ASV dolāru (1,6 milj. latu) vērtībā, ar kuru palīdzību veiktas krāpnieciskas manipulācijas akciju tirgos, ceturtdien ziņo ārvalstu mediji.
Saskaņā ar ASV kontroles dienesta S.E.C. informāciju, kopš 2005.gada decembra, mahināciju veikšanai vērtspapīru tirgū, gada laikā tikuši uzlauzti septiņu brokeru firmu konti, ziņo ASV laikraksts "The New York Times".

Krāpnieki caur uzlauztiem brokeru kompāniju kontiem veikuši nepilnvarotus mazu kompāniju akciju pirkumus lielā apjomā, radot mākslīgu tirgus cenas pieaugumu, bet vēlāk šīs akcijas pārdevuši jau no saviem kontiem.

Krāpniecisko darījumu rezultātā brokeru kompānijām nodarīti zaudējumu vairāk nekā divu miljonu ASV dolāru apmērā, bet pagaidām nezināmie krāpnieki guvuši aptuveni 700 tūkstošu ASV dolāru pelņu, ziņo "Forbes.com".

Ar kontu "Parex" bankā operējusi ASV Ziemeļkarolīnas štatā reģistrēta kompānija "Pinnacle Capital Markets", kura apkalpo kontu īpašniekus Krievijā, Latvijā, Lietuvā un Britu Virdžīnu salās.

AS "Parex banka" Korporatīvo komunikāciju un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Antra Laumane portālu "Delfi" informēja, ka banka pašlaik cenšas iegūt detalizētu informāciju par krāpnieciskajiem darījumiem, lai Latvijas un ASV tiesībsargājošajām iestādēm sniegtu nepieciešamo informāciju un atbalstu procesa izmeklēšanā.

Bankas pārstāve norādīja, ka krāpnieciskā nodarījuma apmērs ir salīdzinošo neliels un tajā ir iesaistīti tikai atsevišķi, nelieli bankas klienti un tā nekādā veidā neietekmē citu bankas klientu aktīvus. Laumane informēja, ka "Parex" turpina veikt vērtspapīru darījumus starptautiskajos finanšu tirgos.

Krāpnieki akciju iegādei izmantojuši ap 40 investoru tirdzniecības kontus un akciju tirgus manipulācijas veiktas caur "E*Trade Securities", "Scottrade", "TD Ameritrade", "Vanguard Brokerage Services", "Fidelity Investments", "Merrill Lynch" un "Charles Schwab & Company" uzlauztajiem brokeru kontiem.

Laumane paskaidroja, ka Šajā konkrētajā gadījumā, kad ir iesniegta prasība ASV tiesā par augstākminēto noziegumu, "Parex" banka ir tā saucamajā "relief defendant" – otrās pakāpēs atbildētāja statusā. Šis statuss pēc būtības nozīmē, ka banka nav vainojama vai aktīvi atbalstījusi krāpnieciskās shēmas īstenošanu, bet nelegālās darbības ir veikuši atsevišķi tās klienti.

ASV mediji norāda, ka šis jau ir trešais gadījums pēdējos mēnešos, kas saistīts ar aizdomām par akciju tirgus manipulāciju, uzlaužot brokeru tirdzniecības kontus. Turklāt iesaldēto aktīvu apjoms esot līdz šim lielākais, ko izmeklēšanas ietvaros nācies iesaldēt ASV vērtspapīru un biržu komisijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!