Tā kā uzņēmumu mazākuma akcionāru intereses parasti netiek pārstāvētas uzņēmumu valdēs un reizēm tiek arī pārkāptas, kāds divu lielu koncernu mazākuma akcionārs aicina citus uzņēmumu mazākuma akcionārus apvienoties un kopīgi aizstāvēt savas tiesības.
Imants Liepiņš, kurš ir AS "Ventspils Nafta" (VN) un AS "Latvijas Kuģniecība" (LK) mazākuma akcionārs, portālu "Delfi" informēja, ka vislielākās bažas radījis gadījums par zīmogu un dokumentu viltošanu, ar kuru palīdzību tika nomainīta AS "Latvijas Naftas Tranzīts" vadība, kā arī viltota darījuma sagatavošana ar atpakaļejošu datumu, pārdodot 6,9% VN akciju ar kāda Lihtenšteinas brokera starpniecību.

Liepiņš uzskata, ka mazie akcionāri šādās situācijās nevar būt pārliecināti, ka šādiem holdingiem un viņu pārstāvjiem vispār var uzticēties.

Mazais akcionārs norāda, ka daudzi cilvēki izlemj brīvos līdzekļus investēt, iegādājoties uzņēmumu akcijas vai kapitāla daļas. Tas esot loģisks solis laikā, kad inflācija, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, sasniedz teju 10%, komersantu peļņa tajā pašā laikā palielinājusies, divkārt apsteidzot inflāciju un padarot naudas ieguldīšanu biznesā vērtīgāku nekā krāšanu depozītā.

Taču Komerclikums un tiesu prakse liecinot, ka mazajiem akcionāriem un līdzīpašniekiem ir ļoti grūti panākt savu interešu aizstāvību, jo uzņēmumu valde, kas bieži vien ir lielākā īpašnieka — stratēģiskā investora — iecelta, rīkojas savās, bet ne mazo līdzīpašnieku interesēs.

Liepiņš atgādina par gadījumu LK, ko pašlaik pēta Ekonomikas policija, kad "uzņēmuma bijusī valde 2002. — 2005.gadā no uzņēmuma aizpumpēja vairāk nekā 35 miljonus dolāru, kuri šobrīd legalizēti, ar SIA "Naftaship" starpniecību nopērkot lielus nekustamos īpašumus".

Savukārt cits gadījums pierādot, ka mazie īpašnieki var būt pavisam neaizsargāti. Tā SIA "Sabiedrība Mārupe" nepilnas simts kapitāla daļas atklātā izsolē, piedāvājot visaugstāko samaksu, pie tiesu izpildītāja iegādājās SIA "Investīcijas", taču SIA "Sabiedrība Mārupe" valde vairākkārt bez tiesiska pamata atteikusi atzīt daļu pircējus par jaunajiem līdzīpašniekiem.

Liepiņš norāda, ka tā pati valde dalībnieku sapulcē bez nekāda tiesiskā pamata draudēja atņemt arī citiem mazajiem īpašniekiem viņu daļas tikai par to, ka daži īpašnieki nebija varējuši ierasties sapulcē paši, tāpēc ar notariāli apstiprinātām pilnvarām atsūtījuši vietā savus advokātus.

Tā kā līdzīgas problēmas nākot gaismā gandrīz katru mēnesi, VN un LK mazais akcionārs uzskata, ka ir pienācis laiks mazajiem akcionāriem apvienoties un kopīgi aizstāvēt savas tiesības.

Imants Liepiņš aicina atsaukties arī citus mazos akcionārus un līdzīpašniekus, kuru likumā noteiktās tiesības varētu būt tikušas aizskartas, rakstot uz elektroniskā pasta adresi liepins@mac.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!