"American Express" korporācijā ietilpstošā "American Express Bank" nolēmusi slēgt korespondējošos kontus vairākām Latvijas komercbankām, sestdien raksta laikraksts "Diena".
Banku pārstāvji uzsver, ka šis lēmums saistīts ar "American Express Bank" biznesa stratēģijas maiņu un nekādi neietekmēs Latvijas banku darbu, jo korespondējošo banku tīkls tām ir pietiekami plašs.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Uldis Cērps, komentējot radušos situāciju, laikrakstam atzinis, ka no starpvalstu maksājumu viedokļa šis gadījums Latvijas bankas neietekmēs, jo tām ir pietiekami daudz citu sadarbības partneru. Tomēr FKTK turpinās sekot situācijas attīstībai, lai precīzi saprastu "American Express Bank" rīcības iemeslu.

"American Express Bank" sabiedrisko attiecību viceprezidente Sjūzena Etrna "Dienai" norādīja, ka nekomentēs attiecības ar atsevišķām bankām un reģiona stratēģiju.

Korespondējošo attiecību pārtraukšanu ar "American Express Bank" laikrakstam apstiprinājušas "Parex banka", "Baltic Trust Bank", "Norvik banka" un "Aizkraukles banka". No kompetentiem avotiem "Diena" uzzināja, ka korespondējošie konti tiek slēgti arī "Rietumu bankai" un "Komercbankai Baltikums", taču šīs informācijas oficiālu apstiprinājumu no abām bankām iegūt neizdevās.

"Parex bankas" viceprezidents Arnis Lagzdiņš norāda, ka "American Express Bank" lēmums nav nekas ārkārtējs - bankas, līdzīgi kā citi uzņēmumi, mēdz pārskatīt un mainīt savu darbības stratēģiju.

Sīkāk komentēt situāciju būs iespējams nākamnedēļ, kad Rīgā ieradīsies "American Express" augsta līmeņa amatpersona, lai skaidrotu bankas pozīciju. Lagzdiņš piebilda, ka "American Express Bank" ir tikai maza daļa no "American Express" korporācijas un korespondējošo kontu slēgšana neatsauksies uz šī zīmola maksājumu karšu politiku, ko Latvijā oficiāli izlaiž vienīgi "Parex banka".

"Baltic Trust Bank" prezidente Ieva Rācenāja piebilst, ka katrai bankai ir tiesības ienākt un iziet no tirgus, turklāt starpbanku tirgū jau iepriekš bija izskanējusi informācija, ka "American Express Bank" nolēmusi atstāt reģionu. Viņa gan nevarēja pateikt, cik plašu reģionu šis lēmums skars.

Pēc "Dienas" rīcībā esošās informācijas, Lietuvā un Igaunijā "American Express Bank" strādās kā līdz šim.

Ietekmīgais izdevums "Forbes" ziņo, ka "American Express" ir iesaistīta Kolumbijas narkotiku naudas atmazgāšanas skandālā, kas var noslēgties ar līdz šim lielāko ASV finanšu institūciju piespriesto sodu par naudas atmazgāšanu. Korporācijas ziņojumā uzraudzības iestādēm redzams, ka "American Express Bank International" noguldījusi ievērojamas summas iespējamā soda nomaksai.

Kā atgādina laikraksts, pērn ASV Finanšu departaments ieviesa sankcijas pret "VEF banku", liedzot iespēju šai bankai atvērt korespondējošos kontus ASV finanšu institūcijās. ASV varas iestāžu lēmums tika pamatots ar bankas saistību ar naudas atmazgāšanas operācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!