Pašlaik notiek ekonomikas attīstības tempu samazināšanās un Latvijas iekšzemes kopprodukta pieauguma tempi turpinās samazināties līdz apmēram 5% - 7%, pavēstīja ekonomiste Raita Karnīte.
Ekonomiskās augsmes samazinājums un inflācijas kāpums līdz 15,8% norāda uz ekonomikas nesaderību. Karnīte prognozēja, ka šā gada pirmajā ceturksnī iekšzemes kopprodukts būs vēl mazāks.

Inflācijai vairs nevajadzētu kāpt tik strauji, jo cenu kāpuma robeža jau ir sasniegta, tomēr, ja pavasarī tiks akceptēts gāzes un elektroenerģijas tarifu kāpums, inflācijas tempi turpinās pieaugt, norādīja Karnīte.

Ekonomiste uzsvēra, ka agresīvais cenu kāpums ir "nokaitinājis" pircējus, kuri sāk boikotēt tirgu. Naudas pieplūdums neesot samazinājies un bezdarbs ir neliels, kas norāda uz to, ka iedzīvotāji vienkārši atsakās no pirkumiem, jo uzskata, ka cenas ir nepamatoti augstas.

Kā ziņots, pagājušā gada ceturtajā ceturksnī Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP), salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, pieaudzis par 9,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) provizoriskie dati.

Patēriņa cenas Latvijā janvārī, salīdzinot ar pagājušā gada janvāri, pieaugušas par 15,8%, liecina CSP dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!