Pēdējos mēnešos aizvien biežāk savus parādus nespēj atdot jaundibinātie, mazie uzņēmumi, laikrakstam "Dienas Bizness" ceturtdien atzinis parādus piedziņas firmas "Paus Konsults" valdes loceklis Mārcis Katajs.

Viņš atklājis, ka "Paus Konsults", kas aptver 70% Latvijas tirgu, datu bāzē šobrīd ir 250 000 parādu jeb 150 000 privātpersonu. Juridiskās personas ir ap 10% no šī skaita, paudis Katajs. Turklāt parādu un parādnieku skaitam ir tendence pieaugt. Katajs skaidrojis, ka parasti vienam cilvēkam ir viens vai divi parādi. Viens parādnieks gan ir iekrājis pat 12 parādus.

Tāpat Katajs atklājis, ka tipiskais parādnieks ir vīrietis līdz 40 gadu vecumam ar 500 latu lielu algu. Tiesa, parādnieku vidū nonāk pat studenti, kuri nav varējuši atdot studiju kredītus.

Savukārt vislielākie parādi ir kredītkaršu apjomi, jo kredītkartes ir gandrīz visiem Latvijas iedzīvotājiem, kamēr apjoma ziņā - hipotekārie kredīti. Savukārt parādnieku vidū arvien biežāk sastopami mazie uzņēmumi, kuri nevar atdot paņemtos kredītus biznesa uzsākšanai. Tāpat problēmas ir grāmatvežiem un uzņēmējiem, kuri kredītus paņēmuši uz sava vārda, vai arī par tiem galvojuši.

Profesiju ziņā vairāk parādnieku parādījušies apsargu, kā arī skaistumkopšanas, viesnīcu, restorānu un kafejnīcu darbinieku vidū.

Jau vēstīts, ka līdz ar ekonomiskās situācijas sarežģīšanos Latvijā pieaug parādnieku skaits - gan juridisko, gan privāto personu vidū. Iedzīvotāji un institūcijas nespēj atdot hipotekāros vai citam mērķim paņemtos kredītus un aizņēmumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!