Lietuvas kompānija "MG Baltic Investment" no uzņēmēja Valda Kalnozola un ar viņu saistītajām firmām "Kalnozols un partneri" un SIA "Ranka K" vēlas piedzīt gandrīz sešu miljonu latu zaudējumus saistībā ar būvfirmas SIA "MTK Construction" - kādreizējās "Kalnozols celtniecība" - kapitāla daļu pārdošanu 2007.gadā.
Lietuvas kompānija norādījusi, ka 2007.gada 6.jūnijā noslēgts līgums, ar kuru Kalnozols, "Ranka K", kā arī "Kalnozols un partneri" par 1,5 miljonu eiro (1,05 miljoniem latu) pārdevuši 199 268 "MTK Construction" kapitāla daļas, kas atbildis 51,42% pamatkapitāla.

Līgumā bijuši iekļauti arī "MTK Construction" kapitāla daļu pārdevēju apliecinājumi un galvojumi attiecībā uz uzņēmuma finanšu stāvokli, debitoru parādiem, aktīviem, noslēgto līgumu izpildi, taču daļu no tiem 2008.gada vasarā "Deloitte Audits Latvia" auditori atzinuši par nepatiesiem.

Auditori atzinuši, ka "MTK Construction" kļūdaini finanšu pārskatos norādījis naudas summu par nepabeigto būvniecību, bezcerīgos parādus, avansā veiktos maksājumus par pakalpojumiem tādām sabiedrībām, kuras avansa maksājumu brīdī faktiski nebija veikušas nekādus darbus.

Šo pārkāpumu dēļ bijis nepieciešams pārveidot arī "MTK Construction" 2006.gada finanšu pārskatus. Tā kā tas nebija izdarīts, uzņēmuma vērtība bija mākslīgi palielināta un pēc 2008.gada šīs naudas summas vajadzēja norakstīt. Viss iepriekšminētais radījis 3,44 miljonu latu zaudējumus.

Tāpat konstatēts, ka 2007.gada 10.aprīlī "MTK Construction" un SIA "Ezermalas nams" noslēguši vienošanos par grozījumiem 2006.gada 10.maijā noslēgtajā būvniecības līgumā, paredzot "Ezermalas namam" veikt maksājumus apakšuzņēmējiem. "Ezermalas nams" toties veicis tiešus maksājumus, nesaskaņojot tos ar "MTK Construction". Tas uzskatāms par līguma pārkāpumu.

"MG Baltic Investment" pieteikumā tiesai norādījusi, ka par šo "netipisko komercpraksi" nav tikusi informēta. Turklāt būtiskas naudas summas tikušas samaksātas par darbībām, kas reāli netika veiktas. Saistībā ar pircējam neizpausto maksājumu un neuzrādītajiem bezcerīgajiem parādiem "MTK Construction" radušies 2,43 miljonu latu zaudējumi un par šo summu proporcionāli samazinājās sabiedrības debitoru parādi.

Lietuvas kompānija norādījusi, ka šo iemeslu dēļ tai radušies 5,87 miljonu latu zaudējumi un tos tiesas ceļā tiek lūgts piedzīt solidāri no uzņēmēja Kalnozola, "Ranka K" un "Kalnozols un partneri". Tāpat līdz sprieduma izpildei prasībā lūgts noteikt "MG Baltic Investment" tiesības no atbildētājiem saņemt likumiskos 6% gadā no zaudējumu summas.

Prasība iesniegta Rīgas apgabaltiesā, kas pēc Lietuvas kompānijas lūguma patlaban ir apķīlājusi uz Kalnozola vārda reģistrētos nekustamos īpašumus "R.Kalnozoli", "Vasiļi", "Bērzmalas" Krāslavas rajonā, Gulbenes rajonā esošo īpašumu "Vinķeles 1" un daļu no nekustamā īpašuma Liedes ielā 17, Rīgā.

Tāpat apgabaltiesa apķīlājusi Kalnozolam pienākošos maksājumus, tostarp noguldījumus kredītiestādē, kas viņam pienākas no trešajām personām. Tiesa noteikusi, ka nodrošinājuma summa nedrīkst pārsniegt 5,87 miljonus latu, jo tieši šādu summu no uzņēmēja, "Ranka K" un "Kalnozols un partneri" vēlas piedzīt Lietuvas firma.

Apgabaltiesa norādījusi, ka lēmums par prasības nodrošināšanu izpildāms nekavējoties, sacīja tiesas pārstāvis Ilvars Tomsons.

Pagaidām apgabaltiesa vēl nav noteikusi datumu, kad pēc būtības tiks skatīta prasība par zaudējumu piedziņu no Kalnozola un ar viņu saistītajām kompānijām, jo atbildētājiem līdz februāra sākumam atvēlēts laiks paskaidrojumu sniegšanai.

Pēc aģentūras LETA arhīva datiem, 2007.gada augustā noslēdzās darījums par "Kalnozols celtniecība" kapitāla daļu pārdošanu stratēģiskajam investoram "MG Baltic Investment". Uzņēmuma pamatkapitāls tika palielināts par 1,827 miljoniem latu - līdz 3,74 miljoniem latu.

2007.gadu būvkompānija "MTK Construction" strādāja ar 798 627 latu zaudējumiem, un 2008.gada laikā trīs reizes tiesā tika pieprasīts atzīt "MTK Construction" par maksātnespējīgu.

Pirmos divus pieteikums tiesas pērn noraidīja, bet pieteikums, kas pērnā gada augustā kā pēdējais tika iesniegts Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā, līdz šim vēl nav izskatīts.

Pēc Latvijas tiesu informācijas sistēmas datiem, "MTK Construction" maksātnespējas lietu tiesa plānojusi skatīt šā gada 27.februārī.

Pēc Uzņēmumu reģistru (UR) apkalpojošās firmas "Lursoft" datiem, Kalnozolam pilnībā piederošais uzņēmums "Kalnozols un partneri" UR reģistrēts 1995.gadā.

2007.gadu kompānija noslēgusi ar 1553 latu peļņu, un tās apgrozījums bijis 118 792 lati. 2006.gadā kompānijas peļņa bijusi 1613 lati, bet apgrozījums - 101 736 lati.

Savukārt "Ranka K" UR reģistrēta 1997.gadā, un kompānijas dalībnieku skaitā ir gan sabiedrības "Kalnozols un partneri" un "Austras zeme", gan arī Ingūna Grīnerte, Jānis Māris Oga, Inga Stakinova un Ivo Čerbakovs.

Uzņēmums "Ranka K" 2007.gadā strādājis ar 39 674 latu peļņu. Gadu iepriekš tas bija nopelnījis 634 001 latu. 2007.gadā "Ranka K" apgrozījums bija 192 243 lati, bet 2006.gadā kompānija bija apgrozījusi 1,2 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!