Foto: Shutterstock
Ņemot vērā akcīzes nodokļa pieaugumu naftas produktiem 1.februārī, degvielas cenas Latvijas lielākajās degvielas uzpildes stacijās varētu pieaugt par vairāk nekā pieciem santīmiem, prognozē degvielas tirgotāji.

Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Uldis Sakne pastāstīja, ka naktī uz svētdienu degvielas tirgotāji veiks savu degvielas krājumu inventarizāciju. Izmaiņas akcīzes nodokļa likmēs paredz, ka vienam litram degvielas akcīzes nodoklis palielināsies par 4,1 santīmu, kam nāk klāt pievienotās vērtības nodoklis 21% apmērā.

Līdz ar to degvielas cenas vienam litram varētu pieaugt par nedaudz vairāk nekā pieciem santīmiem, sacīja Sakne.

Degvielas cena 98.markas benzīnam šobrīd svārstās no 56,7 līdz 57,7 santīmiem par litru, līdz ar to no 1.februāra 98.markas degvielas cena varētu pieaugt līdz 62-63 santīmiem par litru. 95.markas benzīna cena varētu pieaugt līdz 59-60 santīmiem, bet dīzeļdegvielai - līdz 64-65 santīmiem par vienu litru.

Sakne prognozēja, ka, cenšoties neaizbaidīt klientus, degvielas tirgotāji cenu varētu nepalielināt uzreiz, bet nedēļas laikā.

Kā ziņots, 1.februārī stāsies spēkā grozījumi likumā par akcīzes nodokli, kas paredz būtiskus nodokļa likmes pieaugumus.

Svinu nesaturošam benzīnam, tā aizstājējproduktiem un komponentiem par 1000 litriem nodoklis tiks palielināts no 228 uz 269 latiem, svinu saturošam benzīnam, tā aizstājējproduktiem un komponentiem - no 297 uz 300 latiem, bet petrolejai, tās aizstājējproduktiem un komponentiem - no 193 uz 234 latiem.

Dīzeļdegvielai, tās aizstājējproduktiem un komponentiem par 1000 litriem akcīze tiks palielināta no 193 uz 234 latiem, naftas gāzēm un pārējiem gāzveida ogļūdeņražiem - no 87 latiem uz 90 latiem, degvieleļļai, kuras kolorimetriskais indekss ir mazāks par 2, kā arī tās aizstājējproduktiem un komponentiem - no 193 uz 234 latiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!