Investoriem paveras labas peļņas iespējas akciju cenu pieauguma dēļ, žurnāla "Kapitāls" maija numurā raksta biznesa informācijas portāla "Nozare.lv" redaktors Mārtiņš Apinis.
Simtiem miljardu dolāru finanšu sektora glābšanā, labāki makroekonomiskie dati, kā arī dažas pozitīvas ziņas par kompāniju finansiālo stāvokli un pieprasījums pēc lētākām akcijām aizdzinis ieilgušo depresiju pasaules lielajos akciju tirgos.

Kā atgādina "Kapitāls", depresīvs noskaņojums pasaules finanšu sistēmā vērojams kopš 2007.gada vasaras, taču sevišķi izteikti tas izpaudās aizvadītā gada rudenī, grūtības piedzīvojot vairākiem jau 19.gadsimtā dibinātiem finanšu milžiem.

Pašlaik pasaules lielajās biržās notiekošo, iespējams, var uzskatīt par pavērsienu - jaunu akciju tirgus augšupeju.

Marta sākumā Volstrītas galvenais indekss "Dow Jones Industrial Average" bija noslīdējis līdz pēdējo 12 gadu minimumam - 6500 punktu atzīmei jeb aptuveni par 1000 punktiem zemāk nekā iepriekšējās fondu tirgus krīzes laikā no 2000. līdz 2003.gadam. Tā kā investīciju plūsma pasaules finanšu tirgos nav apstājusies, iespēja iegādāties lētākas akcijas jau pati par sevi būtu radījusi tehnisku akciju cenu atlēcienu, taču tas sakrita ar brīdi, kad publicētā informācija vedināja domāt - ar pasaules ekonomiku un finanšu sistēmu nemaz tik bēdīgi nav.

Mēneša laikā daļa lielāko pasaules biržas indeksu pakāpās pat par vairāk nekā 20%, kas liek domāt par tirgus ieiešanu jaunā fāzē.

"Atšķirībā no iepriekšējiem cenu kāpumiem marta rallijs ir bijis īpašs. Pirmkārt, tas izrādījies dzīvotspējīgs. Otrkārt, pircēji izmantoja cenu korekcijas, lai izveidotu vai papildinātu savas pozīcijas. Taču ir arī citi būtiski fakti, kas liecina, ka šis tomēr varētu būt īstais pagrieziena punkts. Piemēram, atskatoties uz lielajiem kritumiem, kurus pasaules akciju tirgi piedzīvoja pagājušā gada oktobrī un novembrī un šā gada februārī, var redzēt, ka katrs kritums ir bijis vājāks par iepriekšējo," situāciju skaidro investīciju bankas "Lõhmus, Haavel & Viisemann" pārstāvniecības vadītājs Latvijā Māris Rambaks.

Viņš gan norāda - nevar teikt, ka tirgi ies tikai un vienīgi uz augšu, bet ļoti iespējams, ka nākamo mēnešu laikā notiks konsolidācija, proti, cenas varētu palikt pašreizējā līmenī.

Ļoti svarīga būs arī fundamentālo rādītāju ietekme, un daudz ko noteiks uzņēmuma pirmā ceturkšņa finanšu rādītāji.

"Parex bankas" investīciju kompānijas "Parex Asset Management" vecākais akciju analītiķis Jānis Praņēvičs norāda, ka par pirmā ceturkšņa rādītājiem vēl ir daudz neskaidrību un par tiem analītiķu prognozes ir "raibas kā dzeņa vēders".

"Turklāt uzņēmumu peļņa abpus Atlantijas okeānam līdz šim ir sarukusi vien par 10% no saviem maksimumiem, kamēr iepriekšējās trīs recesijās tā saruka par 30%-40%. Vismaz šajā jomā esam redzējuši tikai aisberga virsotni," brīdina analītiķis.

Optimistiskāks skats par kompāniju rādītājiem ir "Sampo Life Insurance Baltic" Latvijas filiāles Investīciju pārvaldes projektu vadītājam Aldim Celmam. Viņš uzskata, ka kompāniju pirmā ceturkšņa rādītāji varētu būt labāki nekā iepriekšējo trīs mēnešu finanšu rezultāti - galvenokārt finanšu sektora rezultātu dēļ.

Ja ņem vērā to, ka aizvadītajā gadā gan finanšu sektorā, gan lielā daļā citu tautsaimniecības segmentu bija lieli zaudējumi un bilancēs tika norakstīts viss, ko vien bija iespējams norakstīt, gada pirmo mēnešu rādītāji patiešām varētu būt ar zināmiem uzlabojumiem. Viens no šādiem piemēriem varētu būt arī viens no tirgus iekustinātājiem - "Citigroup".

Investorus iepriecinājusi arī cita pasaules līmeņa banka "Goldman Sachs", kas nedēļā pēc Lieldienām paziņoja par krietni labākiem rādītājiem, nekā iepriekš tika gaidīts. Tāpat banka paziņoja par plāniem sākt atmaksāt ASV valdībai desmit miljardu dolāru lielo ārkārtas palīdzību.

Banku sistēmas pievilcīgumu ilgtermiņā palielina paziņojums par ASV valdības plānu izveidot privāto publisko fondu, kas nodarbotos ar slikto finanšu aktīvu uzpirkšanu, tā krietni mazinot bažas, ka finanšu sistēmas problēmas tiks risinātas, veicot nacionalizāciju. Saskaņā ar šo plānu finanšu sektora toksisko aktīvu atpirkšanai varētu tikt piesaistīti 500 miljardi vai pat triljons ASV dolāru.

Kaut arī ir šie pozitīvie piemēri, tirgus speciālisti iesaka ievērot piesardzību ar investīcijām banku akcijās.

"Neskatoties uz to, ka vairums ASV banku ir norakstījušas zaudējumus, "Sampo Life" vēl ir piesardzīga attiecībā uz situāciju banku sektorā, īpaši Eiropā," norāda Celms.

Speciālisti iesaka vērtspapīru portfeļu izveidi balstīt dažādībā. Kā norāda Praņēvičs, brutāls dalījums cikliskajās un necikliskajās nozarēs, dodot priekšroku pēdējām, vairs nav labākais risinājums. Necikliskajās nozarēs, piemēram, farmācijā, telekomunikācijās un komunālajos pakalpojumos, pēdējā gada laikā bijuši mazāki kritumi nekā cikliskajās, tāpēc to cenas salīdzinājumā ar pēdējām relatīvi ir visai augstas.

Turklāt komunālo pakalpojumu kompāniju "Ahilleja papēdis" ir to lielā parādu nasta. Tādējādi, turpinoties kritumam, tās var iet kopsolī ar cikliskajām nozarēm, bet augšupejas brīdī krietni atpalikt.

Patlaban pareiza būtu selektīva pieeja ciklisko nozaru uzņēmumiem - rūpniecība, derīgo izrakteņu un naftas ieguve -, iekļaujot portfelī arī telekomunikāciju kompānijas, kas ir vienas no dāsnākajām dividenžu maksātājām.

Rambaks pievērš uzmanību tam, ka pēdējo mēnešu laikā ASV ir uzlabojušies arī patērētāju sentimenta indikatori, kas var nedaudz palīdzēt mazumtirdzniecības nozarei.

Patlaban labu ainu uzrāda arī ar veselības aizsardzību saistīti uzņēmumi.

Par potenciālo vērtspapīru portfeļu pārstrukturizāciju Celms stāsta, ka "Sampo Life" paredz pārvietot akciju svaru no aizsargājošiem sektoriem - sabiedriskie pakalpojumi, veselības aizsardzība un plaša patēriņa preces - uz cikliskajiem sektoriem, tostarp ražošanu, mazumtirdzniecību, izejmateriāliem, enerģētiku, transportu un finansēm. Tas skaidrojams ar ražošanas sektora veselību raksturojošā "Purchasing Managers' Index" ("Iepirkuma menedžeru indeksa") izmaiņām, kas uzrāda pazīmes, ka zemākais punkts, iespējams, ir pagājis.

"Sampo Life" uzskata, ka akciju cenas pavērsīs skatu lejup pēc pirmā ceturkšņa rezultātu publicēšanas, tāpēc kompānija nedaudz samazina akciju īpatsvaru savos ieguldījumu portfeļos, taču drīzumā gatavojas to atkal palielināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!