Nākamgad gaidāmais akcīzes nodokļa pieaugums alum sāpīgi skars šīs nozares uzņēmējus, īpaši - mazos, un tiem būs jāizvēlas - palielināt alus cenas vai atteikties no daļas peļņas, laikrakstam "Dienas Bizness" atzinuši alusdarītāji.
Brenguļu pagasta mazās alus darītavas SIA "Abula" direktors Juris Freivalds laikrakstam atzinis, šobrīd uzņēmumā vēl spriež - šo izmaiņu rezultātā pacelt cenas vai samazināt savas peļņas daļu, un pieļāvis, ka, paaugstinot cenu, alus patēriņš varētu samazināties.

Freivalds paudis viedokli, ka lielajiem uzņēmumiem nodokļa paaugstināšanu būs vieglāk pārdzīvot, jo tiem ir mazākas ražošanas izmaksas un produkcija tiek pārdota par zemākām cenām.

A/s "Lāčplēša alus" (pieder 10,1% tirgus) izpilddirektors Vilmārs Sokolovs sacījis, ka šo izmaiņu dēļ nāksies atteikties no peļņas. "To, ko valsts saņems kā akcīzes nodokli, zaudēs no uzņēmumu ienākuma nodokļa," viņš uzsvēris.

Arī alus darītavas a/s "Piebalgas alus" valdes priekšsēdētājs un Latvijas Alus darītāju savienības prezidents Jānis Dūklavs uzsvēris, ka "konkurences cīņā ar pārējiem alkohola ražotājiem mēs būtiski zaudēsim." Ieguvēji no tā, pēc Dūklava domām, būs alus importētāji.

Savukārt Latvijas lielākās alusdarītāvas a/s "Aldaris" prezidents un Latvijas alus darītāju savienības viceprezidents Vitālijs Gavrilovs sacījis, ka Latvijas alus darītāji piekrīt ieviest augstāku, ES prasībām atbilstošu likmi, taču - tikai pēc iestājas ES. Šāda akcīzes ieviešana 2003.gadā sadārdzinās produktu pat par 10%.

Viņš norādījis - kaut arī pēdējos gados alus vidējā cena ir samazinājusies par 21,5%, alus lietošana plastmasas pudelēs (lētākajā segmentā) ir sasniegusi 53% no kopējā alus patēriņa - vērojams patērētāju jūtīgums attiecībā uz cenu. Līdz ar to alus darītavām samazināsies ražošanas apjomi un saruks valstij maksātie nodokļi.

Visiem alkoholiskajiem dzērieniem ir jābūt vienlīdzīgiem - akcīzes likmei jābūt atkarīgai no alkohola satura, taču šobrīd, piemēram, importētajiem vīniem tā ir zemāka nekā alum, kas apgrūtina vietējo ražotāju konkurētspēju, paudis Gavrilovs.

Savukārt Finansu ministrijas pārstāve Gunta Kauliņa uzskata, ka alus darītāju satraukums nav pamatots, jo akcīzes nodokļa izmaiņu dēļ alus sadārdzināsies tikai par 1-2 santīmiem par puslitra pudeli.

Lakraksts atgādina, ka līdz 2000.gadam ar akcīzes nodokli tika aplikts tikai tas alus, kas stiprāks par 5,5 grādiem. No 2000.gada akcīzes nodoklis jāmaksā par visu alu - par 0,5-2,8 grādus stipru alu - no diviem latiem par 100 litriem, par 5,5-7 grādus stipru alu - līdz četriem latiem par 100 litriem, bet alum virs septiņiem grādiem tiek piemērota likme 42 lati par 100 litriem.

Lai Latvijas nodokļu politiku saskaņotu ar Eiropas Savienības (ES) praksi, no 2003.gada akcīzes nodoklis alum ievērojami pieaugs. Vājākajam alum (0,5-2,8 grādi) tas būs 3,3 lati par 100 litriem, bet, piemēram, 5,5-7 grādu stipram alum - 8,1 lats par 100 litriem. Vienīgi alum virs 7 grādiem tiek saglabāta līdzšinējā likme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!