Telekomunikāciju uzņēmums AS "Telekom Baltija" sadarbībā ar SIA "Radiokoms" nākamgad pavasarī plāno uzsākt mobilo radiosakaru trešās paaudzes tīkla CDMA (code divison multiple access) komerciālu ekspluatāciju.
“Faktiski tas nozīmē trešā mobilo sakaru operatora parādīšanos, kurš gan izmantos savādāku tehnoloģiju nekā līdzšinējie mobilo telekomunikāciju operatori," apgalvoja "Telekom Baltija" pārstāvis Mārtiņš Klēveris, piebilstot, ka kopējie projekta investīciju apjomi ir vairāki desmiti miljonu eiro.

CDMA tehnoloģijā mobilo GSM telefonu vietā tiek lietoti radiotelefoni, kas gan neatpaliekot no "saviem mobilajiem brālēniem" ne izmēru, ne cenu ziņā. Arī sakaru kvalitāte ir augsta gan balss telefonijas ziņā, gan datu pārraidei, skaidro Klēvers. Piemēram, datu pārraide esot iespējama ar ātrumu līdz pat 2,4 megabaiti sekundē, kamēr GSM tehnoloģiju maksimālais ātrums esot 53,6 kilobaiti sekundē.

Pagaidām viņš nevēlējās minēt radiotelefonu izmantošanas cenu sarunām un datu pārraidei, solot par to informēt vēl šogad. "Mūsu iecerētie klienti ir aktīvi cilvēki, kam bieži ir nepieciešams pārvietoties, un, lai kur viņi būtu, viņi grib izmantot sakarus, gan sarunām, gan, piemēram, interneta lietošanai," skaidro telekomunikāciju uzņēmuma pārstāvis.

Viņš informē, ka jaunā tīkla ekspluatācija sākšoties nākamgad pavasarī. Jaunos pakalpojumu varēs izmanto Rīgas rajona un Rīgas jūras līča piekrastes iedzīvotāji posmā no Engures līdz Saulkrastiem. Gada laikā plānots nodrošināt pārklājumu teritorijā, ko apdzīvo 90% valsts iedzīvotāju, bet trīs gadu laikā tīkls būšot sastopams visā Latvijā.

Tīkla bāzes stacijas būvēs "Radiokoms", bet "Telekom Baltija" nodarbosies ar tīkla tehnisko un komerciālo apkalpošanu.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija abiem uzņēmumiem ir piešķīrusi tiesības sniegt mobilo sakaru pakalpojumus un atvēlējusi katram frekvenču diapazonu 450 - 475 megahercu nesējfrekvenču intervālā. Šādām frekvenču tīkla pārklājumam vajag mazāk bāzes staciju nekā GSM, kas izmanto 900 un 1800 megahercu nesējfrekvences.

"Telekom Baltija" ir saņēmis 60 000 numuru, kas sāksies ar cipariem 58.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!