AS "Ventspils nafta" (VN) akcionāri ir pieņēmuši lēmumu par uzņēmuma akciju kontrolpaketes pārdošanu stratēģiskajam investoram, intervijā laikrakstam "Telegraf" norāda Ventspils uzņēmējs holdinga kompānijas "LS&F" īpašnieks Oļegs Stepanovs.
Intervijā viņš atzīst, ka Ventspils mērs Aivars Lembergs nav VN īpašnieks, līdz ar to nav jēgas runāt, vai VN akcionāri ir pārliecinājuši viņu par nepieciešamību pārdot akciju kontrolpaketi.

"Akcionāru vairākums ir pieņēmis lēmumu, ka ir jāpanāk kompromiss, kas paredz akciju kontrolpaketes pārdošanu stratēģiskajam investoram," uzsver uzņēmējs. Viņš informē, ka attiecīgs priekšlikums stratēģiskajam investoram, kura nosaukums netiek atklāts, jau ir izteikts.

Stepanovs norāda, ka Ventspils uzņēmēju un pārējās Latvijas biznesa sabiedrības pozīcija jautājumā par naftas tranzīta attīstību iepriekš nav bijusi vērsta uz nākotni. "Sākumā mēs sevi mierinājām, ka mums pietiks. Pēc tam mēs sevi mierinājām, ka, visticamāk, citas iespējas nebija un ar Krieviju vienoties nav iespējams. Taču tagad ir skaidrs, ka tā nav. Tātad mēs gājām pa viltus ceļu," uzsver uzņēmējs.

Viņš norāda, ka ir divas pieejas naftas tranzīta nozares attīstībai. Viena paredz, ka Latvijas uzņēmējiem ir jāsaglabā kontrole pār nozari. Taču ir arī cita pieeja, kas paredz rūpēties par strādniekiem un valsti, nevis tikai par savām interesēm.

Stepanovs uzsver, ka VN akciju kontrolpaketes pārdošana patlaban ir divu biznesa struktūru attiecību, nevis valsts jautājums.

Uzņēmējs pauž pārliecību, ka Latvijas tranzītam ir nākotne. Krievija cenšas tranzīta plūsmas regulēt, taču situāciju varētu mainīt šīs valsts iestāšanās Pasaules Tirdzniecības organizācijā.

Turklāt vairākos tranzīta ceļos ir ieinteresētas arī Krievijas amatpersonas un uzņēmēji. "Tāpēc, ka tranzītu nevar attīstīt tikai caur "pudeles kakliņu" Sanktpēterburgā," skaidro uzņēmējs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!