AS "Latvijas gāze" (LG) dabasgāzes piegādes cenas 2005.gadā pieaugs par 16%, tāpēc LG lūgs vienoto regulatoru pārskatīt tarifus arī patērētājiem, apstiprināja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis.
Dabasgāzes piegādes cenu pieauguma dēļ LG izmaksas palielināsies par desmit miljoniem latu.

Ar Krievijas dabasgāzes koncernu "Gazprom" panākta vienošanās, ka dabasgāzes piegādes cenas turpmāko gadu laikā pieaugs pakāpeniski.

Kā žurnālistiem sacīja Dāvis, uzņēmums plāno vērsties pie Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas ar lūgumu pārskatīt tarifus iedzīvotājiem, tomēr konkrētu iespējamo pieauguma apmēru viņš nenosauca. Vienlaikus LG vadītājs uzsvēra, ka uzņēmums vienmēr izmantos tādu cenu politiku, lai gāze spētu konkurēt ar citiem kurināmā veidiem.

Dāvis gan norādīja, ka šim paaugstinājumam nevajadzētu izraisīt "patērētāju šoku". Līgums ar "Gazprom" pagaidām nav parakstīts, to ir iecerēts izdarīt šomēnes.

Kā aģentūrai LETA iepriekš prognozēja LG akcionāres SIA "Itera Latvija" prezidents Juris Savickis, nākamgad Krievijas dabasgāzes koncerns "Gazprom" gāzes piegādes cenas Latvijai vēl nepaaugstinās līdz Eiropas līmenim, tomēr pakāpeniski tas notiks.

LETA jau ziņoja, ka līdz šim gāzes piegādes LG nodrošināja 2002.gadā noslēgtais līgums ar "Gazprom", kas paredz, ka gāzes cena ir atkarīga no mazuta cenām pasaules biržās. Vienošanās noslēgta līdz 2005.gadam.

Pagājušā gada augustā LG un "Gazprom" noslēdza ilgtermiņa gāzes piegādes līgumu līdz 2015.gadam. Tajā minēts Latvijai nepieciešamais gāzes apjoms gadā, tomēr nav noteikta gāzes cena, par kuru tiek panākta atsevišķa vienošanās.

Šovasar "Gazprom" paziņoja par plāniem paaugstināt gāzes cenu Baltijas valstīs, kāda tā ir Eiropā. "Pašlaik Latvija, Lietuva un Igaunija gāzi saņem par 80-85 ASV dolāriem par 1000 kubikmetriem, kamēr kaimiņos esošā Polija maksā 120 ASV dolārus (65,88 latus) par 1000 kubikmetriem. Uz šo cenu būtu jāorientējas arī Baltijas valstīm," preses konferencē jūnijā paziņojis "Gazprom" valdes priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Rjazanovs.

2003.gada 9.aprīlī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija pieņēma lēmumu par pakāpenisku gāzes tarifu kāpumu - no 2003.gada 1.jūlija vidēji par 12,5%, no 2004.gada 1.jūlija - par 2,5%, bet no 2005.gada 1.jūlija - par 1,5%. Mainoties piegādes cenām, regulators solīja izvērtēt iespējamo pārmaiņu ietekmi uz tarifiem un nepieciešamību veikt to izmaiņas.

LG lielākais akcionārs ir Vācijas koncerns "E.ON Ruhrgas International AG", kura īpašumā ir 47,15% uzņēmuma pamatkapitāla. Starp lielākajiem LG akcionāriem ir arī "Gazprom" un "Itera Latvija", kurām katrai pieder 25% gāzes uzņēmuma pamatkapitāla.

Uzņēmuma akcijas tiek kotētas Rīgas Fondu biržas Oficiālajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!